Zelenskyj: Zatímco vy přemýšlíte, Rusové útočí

19.01.2023 8:24 | Ze sítí

„Rusko potřebovalo k zahájení války méně než jednu vteřinu. Svět potřeboval několik dní, aby zareagoval prvními sankcemi. Čas, který svobodný svět využívá k přemýšlení, využívá teroristický stát k zabíjení.“ Volodymyr Zelenskyj promluvil k účastníkům Světového ekonomického fóra v Davosu. Svůj projev odstartoval tragickou zprávou. Poté žádal světové lídry, aby se svobodný svět zmobilizoval proti ruské agresi.

Zelenskyj: Zatímco vy přemýšlíte, Rusové útočí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru v Davosu apeloval na svobodný svět, že se musí znovu zmobilizovat. A musí se zmobilizovat rychleji, než Ruská federace, která chystá další kolo mobilizace lidské síly pro válku na Ukrajině.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

„Před deseti hodinami došlo nedaleko Kyjeva k tragédii. Pád vrtulníku si vyžádal životy ministra vnitra Ukrajiny, jeho kolegů a posádky vrtulníku, když spadl poblíž mateřské školy. Čtrnáct ukrajinských rodin dnes přišlo o své blízké. A mnoho dalších rodin ztrácí denně kvůli válce. A já vás požádám, abyste minutou ticha uctili památku každého člověka, kterého Ukrajina ztratila,“ požádal všechny.

Po minutě ticha pokračoval.

„Je to jen jedna minuta, ale uchová památku tolika lidí. Ukrajina žije tisíce takových minut včetně tří minut 14. ledna. Tři minuty - doba, kterou potřebovala ruská raketa, aby urazila stovky kilometrů, zasáhla obytný blok v Dnipru a zabila nejméně pětačtyřicet lidí. Můj projev bude krátký - o čase, který nám chybí. O malých minutách, o letech, které se z těchto minut skládají,“ upozornil.

Svět podle něj stojí před řadou krizí - krizí ekologickou, ekonomickou, krizí válečnou a mnoha dalšími. A ukazuje se, že zatímco svět hledá cesty, jak tyto krize řešit, utíká čas. Svět by proto měl postupovat rychleji. Svobodný svět by měl rychleji přijímat rozhodnutí. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj.

„Rusko potřebovalo k zahájení války méně než jednu vteřinu. Svět potřeboval několik dní, aby zareagoval prvními sankcemi. Čas, který svobodný svět využívá k přemýšlení, využívá teroristický stát k zabíjení,“ upozornil Zelenskyj.

Už v roce 2014 ruská armáda bleskově obsadila Krym a svět váhal a rozvažoval, co udělá. A na počátku roku 2022 se situace opakovala. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil rozpoutat válku proti Ukrajině, ale svobodný svět se jen pomalu odhodlával k tomu, aby Ukrajině pomohl.

„Když se zlo snaží o revanš, svět potřebuje rozhodnost a rychlost. Rusko vyváží teror. Rusko šíří válečné napětí po celém světě. Ukrajina nabízí světu mírový recept. Prosím. 10 kroků, které musí svět učinit rychleji, než Rusko učiní své nové kroky. Mobilizace světa musí předběhnout další vojenskou mobilizaci našeho společného nepřítele,“ žádal Zelenskyj v on-line proslovu.

„Zásobování Ukrajiny systémy protivzdušné obrany musí předejít dalším raketovým útokům Ruska. Dodávky západních tanků musí předstihnout další invazi ruských tanků. Obnovení bezpečnosti a míru na Ukrajině musí předstihnout ruský útok na bezpečnost a mír v dalších zemích. Tribunál pro vojenské zločiny musí zabránit novým zločinům. Rozšiřování NATO a EU musí překonat šíření ruské agrese,“ pokračoval.

Když vystoupil před třemi lety Zelenskyj v Davosu poprvé, svět bojoval s koronavirem. A vyhrál. Zelenskyj doufá, že teď svět podobně zvítězí nad ruskou agresí.

„Historie se opakuje. Nejprve si svět hrozby buď nevšimne, nebo ji podcení. Pak se sjednotí, aby se jí postavil. A pak svět zvítězí. Pokaždé se stejným výsledkem. Svět překonal nacismus, apartheid, pandemie, lhostejnost ke klimatickým změnám, finanční krize i kremelské napětí. Svět zvítězí znovu. Tolik se toho dá říct během několika minut. Tolik lze pochopit během několika minut. Svět opět zvítězí. Je nejvyšší čas, aby se tak stalo rychleji,“ žádal Zelenskyj.

Poté se rozloučil zvoláním sláva Ukrajině.

 

 

Ve svém druhém projevu se obrátil na své ukrajinské spoluobčany.

„Končí další den této strašné války, těchto tragédií, kterými prochází náš lid. Strašlivý den, kterým musíme projít, který musíme vydržet. A my to vydržíme,“ sdělil jim v noci.

Poděkoval všem, kteří se podílejí na vyšetřování pádu vrtulníku s ministrem vnitra na palubě, který při tragédii zahynul. Vnitro prý bude dočasně řídit šéf Národní policie Ukrajiny.

„Chtěl bych poděkovat pedagogům mateřské školy, na jejímž území se vrtulník zřítil. Paní Ruslaně, paní Oleně, paní Tamaře, paní Kateryně a všem zaměstnancům školky - děkuji vám! Děkuji vám za vaše odvážné jednání, za to, že jste děti vyvedli ven,“ pravil Zelenskyj. „Zraněno bylo 25 lidí, z toho 11 dětí. Zahynulo 14 lidí, včetně jednoho dítěte. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké!“ pokračoval prezident.

Ukrajinská tajná služba už nehodu prošetřuje a Zelenskyj dal najevo, že očekává její plné objasnění.

Pokud jde o situaci na frontě, ta podle Zelenského zůstává nejsložitější v Bachmutu a okolí. Rusové prý teď střílí častěji než dřív. Zelenskyj věří, že ukrajinská armáda odolá i tomuto ruskému náporu. I s pomocí nového balíčku vojenské pomoci, který se prý chystá v Kanadě. Na Ukrajinu mají dorazit nová obrněná vozidla.

„Vím, že v blízké budoucnosti dojde k novým a skutečně nezbytným krokům na podporu naší obrany. Uděláme vše pro to, aby takových kroků bylo co nejvíce, aby bylo možné porazit teroristy. Sláva všem našim bojovníkům! Věčná památka všem Ukrajincům, kteří zemřeli kvůli válce rozpoutané Ruskem! Sláva Ukrajině!“ zvolal prezident.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…