Zelenskyj ano, Orbán ne. Sněmovna rozhodla, koho pošle na vyznamenání

17.06.2022 14:45

Poslanecká sněmovna navrhuje prezidentu Miloši Zemanovi na udělení nejvyššího státního vyznamenání – Řádu bílého lva – skupinu bratří Mašínů, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku či ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve Sněmovně neprošel návrh vyznamenat maďarského premiéra Viktora Orbána. „Lidi, kteří demokracii ohrožují, si oceňovat nezaslouží,“ vysvětluje pirátka Klára Kocmanová.

Zelenskyj ano, Orbán ne. Sněmovna rozhodla, koho pošle na vyznamenání
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32393 lidí
Ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku, kterého dolní komora navrhuje na nejvyšší vyznamenání, prezident už sedmkrát odmítl jmenovat na návrh vlády do hodnosti generála.

V seznamu adeptů na nejvyšší státní vyznamenání figuruje také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začátkem března oznámil, že se tomuto návrhu rozhodl vyhovět.

Naopak Sněmovna odmítla nominovat na udělení Řádu bílého lva maďarského premiéra Viktora Orbána, o což usilovali poslanci opozičního hnutí SPD, konrétně navrhl poslanec Jiří Kobza.

Dále na propůjčení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, Sněmovna navrhla i šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

K předsedovi maďarské vlády Viktoru Orbánovi poslankyně Pirátské strany Klára Kocmanová na sociální síti uvedla, že „lidi, kteří demokracii ohrožují, si oceňovat nezaslouží“.

Zároveň sdělila, že poslanci také navrhli na Řád Tomáše Garrigua Masaryka Věru Doušovou, která pomáhala s přesídlením volyňských Čechů z okolí Černobylu, organizovala Mezinárodní krajanský festival a vždy se snažila pomáhat lidem ohroženým sociálním vyloučením, lidem s postižením i jejich rodinám.

Seznam sněmovních kandidátů na státní vyznamenání čítá 34 jmen. Konečné rozhodnutí je na prezidentovi republiky, který návrhům Sněmovny a také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. 

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání by se měl uskutečnit tradičně 28. října. Předávání vyznamenání poslední dva roky však Kancelář prezidenta republiky přesouvala. Loni to prezidentovi neumožňoval jeho zdravotní stav, předloni slavnostní předání neproběhlo kvůli epidemii koronaviru.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …