Zelenskyj ohromil v rozhovoru: NATO? Nebudu prosit na kolenou. S Ruskem musíme vést dialog

08.03.2022 23:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že se Ukrajinci nevzdají a budou o svou zemi bojovat za každou cenu, zároveň pro stanici ABC News uvedl, že jeho země o vstup do NATO neusiluje, a připustil, že požadavky ruské strany nejsou nepřijatelné.

Zelenskyj ohromil v rozhovoru: NATO? Nebudu prosit na kolenou. S Ruskem musíme vést dialog
Foto: Screen: Facebook
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes telemost.

Zelenskyj se nechal slyšet, že je ochoten a připraven vést s Moskvou dialog, neznamená to však, že bude kapitulovat. „Není to o mně, ale o lidech, kteří mě zvolili. Pokud jde o NATO, tyto myšlenky jsem v sobě už dávno potlačil,“ řekl, že této vize se vzdal hned poté, co pochopil, že Aliance není připravena Ukrajinu přijmout.

„Ukrajina nechce být zemí, která bude NATO prosit na kolenou, aby byla přijata, nebudeme takovou zemí a já nebudu takovým prezidentem,“ zdůraznil s tím, že Severoatlantická aliance se příliš bojí konfrontace s Ruskem.

Stanice ABC kompletní rozhovor sdílela na svém youtubovém kanále.

Kompromisu je Zelenskyj otevřen také ohledně otázky Krymu a Donbasu. „O požadavcích Ruska týkajících se okupovaného Krymu a separatistických republik na Donbasu můžeme vést dialog,“ řekl s tím, že je pro něj podstatná budoucnost lidí, kteří v těchto oblastech mají své domovy a chtějí být dál součástí Ukrajiny.

Komunikaci s Putinem označil za složitou, pokud bude nadále izolovaný od světa a budou se k němu dostávat omezené informace. „Putin s námi musí začít mluvit, je nutné vést dialog,“ zpochybnil Zelenskyj, zda se k ruskému vůdci vůbec dostávají relevantní informace.

Ukrajinský prezident dnes také promluvil k britským poslancům.

„Budeme bojovat až do konce, na moři, ve vzduchu, budeme pokračovat v boji za naši zemi stůj co stůj,“ řekl prezident o válce s Ruskem, v níž už zahynuly stovky, ne-li tisíce Ukrajinců. „Budeme bojovat v lesích, budeme bojovat na polích, na pobřeží, v ulicích,“ sdělil Zelenskyj také dnes zaplněnému sálu dolní komory britského parlamentu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…