Zelenskyj překopal Vánoce na Ameriku. Na tu si stěžuje i Putin

29.07.2023 7:15

Válka na Ukrajině pokračuje a ruský prezident Vladimir Putin se snažil přesvědčit africké lídry, že pro ně Rusko bude spolehlivým partnerem. Ukrajinci mezitím pokračují v protiofenzivě. Vedle neutuchajících bojů dávají Ukrajinci najevo i jinak, že se hodlají distancovat od ruských tradic a dál kráčet světem v klubu se Západem. Pode britské veřejnoprávní BBC podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zákon, kterým se oslavy vánočních svátků přesouvají z počátku ledna na 25. prosince.

Zelenskyj překopal Vánoce na Ameriku. Na tu si stěžuje i Putin
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24677 lidí
Když nechal ruský prezident Vladimir Putin na konci února 2022 rozpoutat válku proti Ukrajině, Západ na Rusko uvalil sankce. Kremelský pán se začal o to více orientovat na čínský trh, na indický trh a na Afriku. Na fóru v Petrohradě se více než 500 dní od začátku války snažil přesvědčit africké lídry, že jim Rusko má co nabídnout.

V projevu na tiskové konferenci s předsedou Africké unie v Petrohradu Putin představil způsoby, jakými podle něj Rusko plánuje africkým zemím pomoci. Moskva prý poskytne pomoc na „posílení národních zdravotnických systémů, zlepšení jejich spolehlivosti, technického vybavení, účinnosti a odolnosti v boji proti epidemiím“. Anglicky mluvící čtenáře o Putinových slovech informovala americká zpravodajská stanice CNN.

„Rozsáhlý program pomoci“ pro boj s infekcemi v afrických zemích bude podle Putina činit 1,2 miliardy rublů (tj. asi 13 milionů dolarů nebo 300 milionů korun) a potrvá do roku 2026. Stejně tak se snažil přesvědčit ty africké lídry, kteří dorazili do Ruska, že pro ně Kreml bude mít obilí a zůstane spolehlivým dodavatelem.

Podle CNN však byla účast na petrohradském jednání menší, než by se Putinovi líbilo. Kremelský pán v této souvislosti Západ obvinil, že vyvíjí na africké země neuvěřitelný tlak, aby se spolupráci s Ruskem vyhnuly.

Ukrajinci mezitím pokračují v protiofenzivě. Ukrajinci oznámili, že na Rusy dál tlačí jak na severním, tak na jižním křídle kolem Bachmutu. S odvoláním na ukrajinské zdroje washingtonský Institut pro studium války (ISW) napsal, že Ukrajinci postupují i na jihu země. Ruští prováleční blogeři naproti tomu prohlašují, že okupanti odrazili ukrajinský útok u Robotyne.

„Ruský velitel praporu ,Vostok' Alexandr Chodakovskij prohlásil, že ukrajinské síly mohou provádět údery proti celé hloubce obrany ruských sil a že tyto údery zabíjejí ruské velitele a snižují ruské velení a řízení. Ukrajinský generální štáb oznámil, že 247. gardový letecký útočný pluk odmítl jít do boje u Staromajorského kvůli velkým ruským ztrátám a ukrajinským vítězstvím na bojištích,“ napsal institut.

Vedle neutuchajících bojů dávají Ukrajinci najevo i jinak, že se hodlají distancovat od ruských tradic a dál kráčet světem v klubu se Západem. Podle britské veřejnoprávní BBC podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zákon, kterým se oslavy vánočních svátků přesouvají z počátku ledna, podle ruské pravoslavné tradice, na 25. prosince, jak se slaví Vánoce v Sydney, na Floridě, či v Londýně. Zákon byl přijat s cílem „opustit ruské dědictví impozantních vánočních oslav“. Podle britské stanice se dá také čekat, že někteří Ukrajinci budou Vánoce slavit dvakrát, v obou termínech.

„Legislativa také přesouvá další dva státní svátky. Den ukrajinské státnosti z 28. července na 15. července a Den obránců, který připomíná veterány ozbrojených sil, ze 14. října na 1. října,“ upozornila BBC.

Moskva se k rozhodnutí ukrajinského parlamentu prozatím oficiálně nevyjádřila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A to nám dnes, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 29.07.2023 9:15:17
nic nenapíšete o nějaké postupu Ukrajinců? Jsem zklamán. 30 000 mrtvých Ukrajinců za necelé dva měsíce ofenzívy. Rusové podle Ukrajinců mají taky větší ztráty než Ukrajinci, psalo se, že u Bachmutu až 8:1, tak proč se mobilizuje vše co chodí na Ukrajině?? Proč jsou přeplněné hřbitovy na Ukrajině? Viděli jste záběry z těch hřbitovů? Nové hroby všude kam se podíváš. Chce to již zastavit tu válku a domluvit mír. Doufám, že Biden se bude chtít před volbami představit jako velký mírotvorce a ne velký náčelník Padající kůň!!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…