Zelenskyj řečnil hodinu. Tanky má, chce letadla

08.02.2023 15:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl téměř hodinový projev v britském parlamentu, ve kterém poděkoval spojencům a přátelům za pomoc v boji „proti agresorovi, který se snaží zničit světový řád“. Zelenskyj, kterého během návštěvy Spojeného království čeká ještě setkání s králem Karlem III., britským poslancům za hlasitého potlesku vzkázal, že „Rusko prohraje“ a nastane dějinný obrat ke spravedlivému světu.

Zelenskyj řečnil hodinu. Tanky má, chce letadla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Zelenskyj v emotivním proslovu na úvod poděkoval Velké Británii za veškerou dosavadní pomoc, za což sklidil velký potlesk přítomných poslanců. Ukrajinský prezident poděkoval, že je Spojené království stojí na straně Kyjeva od prvního dne, a jmenovitě vyzdvihl roli expremiéra Borise Johnsona.

„Borisi, ty jsi všechny sjednotil, i když se to zdálo naprosto, naprosto nemožné – děkuji ti,“ uvedl podle informací BBC za hlasitého potlesku.

Rusko ve válce podle Zelenského prohraje, což bude dobrá zpráva pro svět. „Každý agresor prohraje. Tohle vítězství změní svět a bude to změna, kterou svět už dlouho potřeboval. Rusko prohraje,“ uvedl ukrajinský prezident sebejistě. „A Spojené království kráčí s námi k nejdůležitějšímu vítězství našich životů,“ dodal.

„Po našem společném vítězství bude každý agresor vědět, co ho čeká, pokud zaútočí na mezinárodní řád,“ pokračoval Zelenskyj s tím, že svět musí hledět na dodržování „světového řádu založeného na lidských právech a spravedlnosti“.

Ruský agresor prý musí být pohnán k odpovědnosti, stejně jako každý, kdo vytváří teror a násilí. „Každý takový musí být hnán k odpovědnosti a musí odškodnit ty, kteří kvůli tomu trpěli,“ má jasno Zelenskyj, který vyzývá k vytvoření zvláštního tribunálu pro odškodnění obětí ruské agrese.

Jmenovitě Zelenskyj poděkoval také současnému premiérovi Rishimu Sunakovi za poskytnutí čtrnácti tanků Challenger. „Děkuji vám, Rishi, za toto pro nás tak důležité rozhodnutí,“ uvedl za dalšího aplausu. „Svět naštěstí skutečně pomáhá těm, kteří statečně brání svobodu, a dláždí cestu k novým dějinám,“ dodal Zelenskyj podle deníku The Telegraph.

Poté opět vyzval, aby mu spojenci poskytli také bojové letouny. „Bojová letadla pro Ukrajinu, křídla pro svobodu,“ uvedl ukrajinský prezident. „Dnes budu odcházet z parlamentu a předem vám všem děkuji za anglická letadla,“ prohlásil poté za smíchu a potlesku v sále.

Zelenskyj se podle svých slov také velmi těší na setkání s králem Karlem III. „Bude to pro mě skutečně výjimečný okamžik,“ uvedl. „V Británii je král pilotem letectva a na Ukrajině je dnes každý pilot letectva králem,“ pokračoval. „Bůh žehnej králi, sláva Ukrajině,“ dodal Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Světem běží info, za Nord Streamem jsou kluci z USA. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 08.02.2023 17:59:00

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…