Zelenskyj v Paříži: V Kyjevě prý není co oslavovat

07.06.2024 21:26 | Zprávy

Přestože od USA i od Francie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během aktuálních oslav výročí Dne D ve Francii obdržel řadu příslibů na další pomoc, v Kyjevě se dle zákulisních informací serveru Politico neslaví. Mnozí Zelenského spolupracovníci pokládají slova amerického prezidenta Joea Bidena o neochvějné podpoře jen za prázdné fráze a raději by od USA slyšeli odpověď na některé klíčové otázky. Že Ukrajina potřebuje mnohem víc, se netajil ani Zelenskyj. „Abychom dosáhli spravedlivého míru, potřebujeme víc,“ řekl v Paříži.

Zelenskyj v Paříži: V Kyjevě prý není co oslavovat
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj se s americkým prezidentem Bidenem setkal v pátek v jednom z pařížských hotelů a mělo se mu dle serveru Politico dostat ujištění od USA, že zůstanou v boji s Ukrajinou až do konce. „Ujišťuji vás, že Spojené státy budou při vás stát,“ řekl Biden v krátkém vystoupení před novináři na začátku setkání obou státníků.

Zelenskyj sice poděkoval Spojeným státům za podporu, ale zároveň poznamenal, že je ještě o čem jednat. Poznamenal též, že se nechce bavit o některých informacích týkajících se průběhu války před novináři a vyčkával s nimi až na 30 minut trvající soukromý rozhovor s Bidenem. „Na bojišti jsou některé podrobnosti, které od nás potřebujete slyšet,“ řekl pouze směrem k americkému prezidentovi, jenž v pátek oznámil, že podepíše nový balíček pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 225 milionů dolarů.

Částka půjde nejen na zbraně, ale též na opravu ukrajinské elektrické sítě. Z vojenské části pak americký ministr zahraničí Antony Blinken jmenoval dělostřeleckou munici, rakety protivzdušné obrany a protitankové zbraně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…