Zelenskyj zakládá mezinárodní alianci zbrojařů. Spřádal plány i s Čechy

30.09.2023 20:56 | Monitoring

Během prvního mezinárodní fóra obranného průmyslu v Kyjevě, jehož se účastnily firmy z více než 30 zemí včetně České republiky, přišlo z úst ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámení o založení mezinárodní aliance zbrojařského průmyslu, do níž se mělo zapojit až 38 společností z 19 zemí. „Poskytujeme úspěšnou strategii národní a kolektivní obrany všem ostatním ve světě, kteří si váží míru,“ řekl na akci Zelenskyj. Na setkání s českými zástupci zbrojařských firem se mělo hovořit také o společné zbrojní výrobě.

Zelenskyj zakládá mezinárodní alianci zbrojařů. Spřádal plány i s Čechy
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Pátečního mezinárodní fóra obranného průmyslu se v Kyjevě podle ukrajinského ministerstva zahraničí zúčastnilo 252 společností z více než 30 zemí včetně výrobci tanků, dělostřelectva, dronů a munice.

Hlavním heslem setkání producentů zbraní, vojenského vybavení a obranných systémů bylo dle ukrajinského ministerstva „společné budování arzenálu svobodného světa, protože svoboda potřebuje sílu k obraně proti tyranii“. Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj při zahájení fóra poukázal na to, že se právě v jeho zemi nyní určují priority obranného průmyslu a obranné standardy ve světě na další desetiletí.

Videopozdravy na akci přednesli také vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a ministr obrany sousedního Slovenska Martin Sklenář.

„Ukrajinští představitelé ve svých projevech vyjádřili partnerům vděčnost za jejich podporu Ukrajiny a víru ve velké nové příležitosti, které fórum otevírá. Zejména k výrobě takového množství zbraní, které bude odpovídat všem bezpečnostním potřebám naší země a jejích partnerů,“ shrnulo pak ukrajinské ministerstvo zahraničí, podle jehož tvrzení má Ukrajina nyní „potřebný základ pro vybudování silného obranného průmyslu“.

Právě obranný průmysl má být „klíčovou součástí hospodářského rozvoje Ukrajiny“. Ukrajinské společnosti měli během fóra uzavřít až 20 kontraktů se zahraničními partnery. Jednalo se o dohody a memoranda o výrobě bezpilotních letounů, o opravách a výrobě obrněných vozidel a munice. „Formáty spolupráce zahrnují společnou výrobu, výměnu technologií a dodávky komponentů. Obranná spolupráce s Ukrajinou je rovnocenným partnerstvím, které posiluje všechny strany,“ tvrdí dále ukrajinské ministerstvo s tím, že společnosti mají v zemi možnost vyzkoušet své zbraně v reálných bojových podmínkách.

K oznámené alianci obranného průmyslu se mělo připojit 38 společností z 19 zemí a Zelenskyj následně prohlásil, že akce se účastnily zbrojařské firmy z Evropy, Severní Ameriky, Asie a Austrálie, a že na Ukrajině se má utvářet značný „obranný potenciál“ nejen pro Ukrajinu.

„Vytváříme takový obranný potenciál Ukrajiny – a tím i celého svobodného světa – který bude odrážet naši sílu,“ uvedl ukrajinský prezident.

Dle agentury Ukrinform na akci Zelenskyj řekl, že „Rusko svou zločinnou a nevyprovokovanou agresí proti Ukrajině ukázalo všem národům, že může představovat hrozbu pro suverenitu a normální život jakéhokoli národa na planetě“. „Tím, jak jsme ve válce obstáli a jak Ukrajina bude vítězit, poskytujeme úspěšnou strategii národní a kolektivní obrany všem ostatním ve světě, kteří si váží míru. Dlouhodobou strategii. Právě teď se pro příští desetiletí určuje, jaké budou priority nejsilnějších obranně-průmyslových komplexů a jaká bude úroveň obrany ve světě. To se určuje právě na Ukrajině,“ zaznělo také z jeho úst.

„Nehovořím jen o Ukrajině, ale o zabezpečení každé země světa před agresí,“ doplnil Zelenskyj ve svém projevu podle agentury DPA. Zelenskyj byl také přítomen setkání se zástupci „obranných společností a asociací“ ze Spojených států, Velké Británie, Německa, Francie, Turecka, Švédska a České republiky, kde dle něj diskutovalo „o perspektivách partnerství a o společné zbrojní výrobě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…