Železný a Zahradil ve rvačce o Kodex ČT. Mezitím ale vyplul závažný problém proti samotné televizi

26.05.2022 22:30 | Ze sítí

Moderátor veřejnoprávní České televize Jakub Železný v uplynulých dnech horlivě hájil své ostré výroky proti europoslanci ODS Janu Zahradilovi, jenž se opřel do práce novinářů, opíráním se o Kodex České televize, v němž je podle něj politik neznalý. Ovšem paralelně s tím se ukázalo, že postupovat v souladu s tímto kodexem má občas problém samotné zpravodajství veřejnoprávní televize. Například když do reportáží o vládou označených „dezinformačních webech“ uvádí také web A2alarm.cz, který mezi ně nebyl zařazen. Jeho redaktoři a další se už bouří na sociální síti a žádají vysvětlení. Zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize se s tím ale nemazal.

Železný a Zahradil ve rvačce o Kodex ČT. Mezitím ale vyplul závažný problém proti samotné televizi
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jakub Železný.

Moderátor Jakub Železný se oháněl Kodexem České televize, když byl europoslancem ODS Janem Zahradilem nařčen, že jeho výlevy mu nepřipadají v souladu s kodexem chování zaměstnance České televize. Všemu předcházely Zahradilovy slovní přestřelky s komentátorem HN Petrem Honzejkem kvůli tankům Leopard, které má Česko získat od Německa darem.

„Tak hlavně přepravovat pod plachtou a v noci, ať pana Zahradila neklepne, že nás okupujou německé pancéřové divize,“ rýpl si Honzejk do europoslance. „Bakalova mediální mrdka fights back (vrací úder, pozn. red.),“ nebral si Zahradil s novinářem ve své reakci servítky.

Do celé debaty se později vložil Železný, aby se svého novinářského kolegy zastal: „Proruští, bolševičtí, rasističtí, fašounští anonymové užívají coby urážku slovo ‚libtard‘. Nevím, co to je. Chtěl jsem se, až budu dělat rozhovor s Janem Zahradilem, optat. Užívá to též. Vidím ale, že když chtějí v ODS panem Zahradilem urazit novináře, zjevně klesnou níž. Fuj,“ napsal Železný na Zahradilovu adresu.

Zahradil jeho výlevy vyhodnotil jako přes čáru a obrátil se ve svém tweetu na Českou televizi s otázkou: „Připadají vám tyto soukromé výlevy v souladu s kodexem chování zaměstnance ČT?“ tázal se. Odpovědi se zhostil samotný Železný a Zahradilovi stručně vysvětlil, že Kodex ČT rozhodně neporušuje. 

Jeho slova vyznívají ve světle toho, jak zavádějící reportáže je Česká televize schopna odvysílat svým divákům, poněkud paradoxně. Na svém twitteru na velký omyl veřejnoprávní televize upozornila Apolena Rychlíková, redaktorka publicistického serveru A2larm.cz, který veřejnoprávní televize použila jako ilustrační snímek v reportážích k dezinformačním webům.

Nejdříve připomíná, jak dobře si A2larm.cz stojí v ratingu médií Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. „Zatímco na webu NFNZ, který jeden čas vedl Josef Šlerka, máme dlouhodobě A ve všech kategoriích. Česká televize nás klidně použije jako ilustrační foto k dezinfo webům,“ upozorňuje novinářka.

Žádá proto zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize o vysvětlení: „Jak se tohle přesně stane, nevím. Co třeba řekne František Lutonský?“ Jelikož odpověď nepřicházela, dotaz v dalším tweetu namířila i na moderátory Jakuba Železného, Marka Wollnera i šéfredaktora on-line zpravodajství Karla Tinla.

Reakce Lutonského na výzvy Rychlíkové přišly o několik hodin později s oznámením, že vzhledem k vysoké urgenci obdrží vyjádření oficiální cestou.

„Milá Apoleno, během těch dvou hodin, kdy jste mě přes mou zaneprázdněnost asi desetkrát různými formami vyzvala k okamžité odpovědi, jste stihla poslat i oficiální žádost o vyjádření, tak to už prosím nechme na té oficiální linii,“ uvedl v tweetu.

„A přitom je na webu NFNZ i přehled konspiračních a dezinformačních webů,“ dodal bývalý ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka, vysokoškolský pedagog na Karlově univerzitě.

V diskusi dále zaznívaly názory, že takto podrazit nohy menšímu nezávislému médiu ze strany vlivného veřejnoprávního média může způsobit velké škody a vhodná by byla veřejná omluva. Podle přispěvatelů do diskuse nelze ale očekávat, že by konkrétně František Lutonský takovou chybu přiznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…