Zeman, Drahoš i Horáček mají něco společného. A je to prý pro naší politiku velmi nebezpečné

01.04.2017 8:04

Přímá volba prezidenta ukázala, v jak moc velkém „srabu“ jsou české politické strany. Komentátor Petr Kamberský vysvětluje, že naše politické strany jsou v opravdu velkých, skutečně velkých problémech, protože se z nich staly malé elitářské kluby, které už kvůli své velikosti negenerují silné politiky a nezastupují zájmy svých spoluobčanů.

Zeman, Drahoš i  Horáček mají něco společného. A je to prý pro naší politiku velmi nebezpečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řádná schůze sněmovny. Na programu byla například novela zákona o zahraniční službě

Dnes je velmi populární tvrdit, že sice vstupujete do politiky, nebo už jste v politice, ale v žádném případě nejste politik. Přeborníkem v těchto prohlášeních je ministr financí Andrej Babiš (ANO), který sice řídí státní kasu už čtvrtý rok, ale donekonečna opakuje, že není politik. Současně sedí jako poslanec ve Sněmovně, hlasuje o zákonech a přece znovu a znovu opakuje, že není politik.

Babiš ale není zdaleka jediným politikem, který o sobě tvrdí, že vlastně není politikem. Stačí se podívat na prezidentské kandidáty. Současný prezident Miloš Zeman prožil v politice mnoho a mnoho let a přesto se proti politikům rád vymezuje. Jeho první soupeř v souboji o Hrad Michal Horáček zdůrazňuje, že sice chce být prezidentem, což je nejvyšší politická funkce v zemi, ale zdůrazňuje, že není politikem. Úplně stejně se chová i další prezidentský kandidát Jiří Drahoš. I on říká, že chce stát v čele státu, ale není politik.

Podle komentátora Lidových novin to ukazuje, v jakém „srabu“ politické strany jsou. Kdysi politické strany opravdu reprezentovaly statisíce voličů. Komunistická strana měl před pádem svého režimu v Česku přes milion členů. Dnes je nejsilnější stranou, resp. hnutím Babišovo ANO, které má jen pár tisíc členů. Je to v podstatě malý klub. Totéž platí i o ostatních politických stranách v Česku.  A to je ten největší problém české politiky. Malé strany nedokážou vygenerovat silného prezidentského kandidáta.

„Tyto malinkaté kluby logicky a nutně negenerují osobnosti ani témata, nereprezentují společnost. Ono by vlastně vůbec nevadilo, kdyby partaje náhodou nepostavily kandidáta. Ale je to naopak: neexistence stranického prezidenta je důkazem, v jakém maléru strany jsou,“ uzavřel Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…