Zeman: Plyn? Rusko porušilo smlouvy

27.04.2022 13:14

Prezident Miloš Zeman se dnes setkal se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Česká hlava státu mimo jiné vyjádřila Polsku plnou podporu v problematice dodávek ruského plynu. Rusové podle něj porušili existující smlouvy.

Zeman: Plyn? Rusko porušilo smlouvy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jsem velmi rád, že mám možnost opět se setkat se svým dobrým přítelem Andrzejem Dudou. Chtěl bych vyjádřit naprosto jednoznačnou podporu České republiky postojům Polska v ukrajinské krizi. Řekl jsem panu prezidentovi, že v době, kdy Brusel kritizoval Polsko, jsem tuto kritiku označil jako vměšování se do vnitřních polských záležitostí. Nyní vidíme, že právě Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině. Chtěl bych rovněž vyjádřit Polsku plnou podporu v problematice dodávek ruského plynu do Polska, protože Rusové zastavením těchto dodávek porušili existující smlouvy, jak z hlediska termínů, tak z hlediska formy placení,“ poznamenal Zeman.

Více ZDE

„Naše bilaterální vztahy jsou skvělé a myslím si, že až překonáme společným úsilím tuto krizi, která zahrnuje i společnou pomoc ukrajinským uprchlíkům, tak si oddechneme a budeme říkat, že svět je jiný, než byl před touto válkou, ale chci věřit, že bude lepší, protože dokážeme společným úsilím, aby agrese nebyla úspěšná,“ zakončil.

„Vážený pane prezidente. Především chci poděkovat za pozvání do Prahy. Velice mi záleželo na tomto setkání s panem prezidentem Milošem Zemanem. Budu mít i příležitost se dnes setkat s panem premiérem Petrem Fialou, ale toto setkání s panem prezidentem je pro mě významné z toho důvodu, že pan prezident je velice zkušeným politikem, který otázky České republiky a i evropské záležitosti vede již desetiletí, ale tato situace, ve které jsme dnes, je situace, která je úplně výjimečná v těch několika desetiletích od roku 1989. Nikdy v době svobody našich zemí, České republiky a Polské republiky po roce 1989, nikdy nedošlo k vojenské agresi v takovém měřítku, aby tu agresi způsobila země, která je současně i nukleární mocností,“ podotkl mimo jiné následně Duda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…