Zeman a sedm dalších prezidentů podpořili vstup Ukrajiny do EU

28.02.2022 22:03

Češi v současné době do bojů na Ukrajině zasáhnout nemohou. Ale to se může brzy změnit. Prezident Miloš Zeman se k možnosti vydání výjimek pro české dobrovolníky staví příznivě. Ve čtvrtek o tom chce promluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS). Píše to server Echo24.cz.

Zeman a sedm dalších prezidentů podpořili vstup Ukrajiny do EU
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zákon v současné době působení Čechů v zahraničních ozbrojených silách zakazuje pod trestem odnětí svobody pět až deset let. Prezident Miloš Zeman si však chce vyžádat stanoviska ministerstev obrany, vnitra a zahraničí a udělit výjimky pro české dobrovolníky. 

Ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda v té souvislosti odhaduje, že na Ukrajinu by chtělo odjet několik set Čechů. I z toho důvodu – aby bylo jasně dané, kolik jich opravdu je, je vyzval k registraci. 

„Uvidíme v dalších dnech, jak se to vyvine, jestli to bude koordinovaná iniciativa, která bude žádat prezidenta o výjimku, aby ti lidé mohli legálně odjet bojovat, anebo zdali bude snaha, aby ti lidé odjeli pomoct s humanitární prací na východní Slovensko, k tomu samozřejmě žádný souhlas není potřeba,“ řekl Janda s tím, že na Ukrajině by se podle něj mohli dobrovolníci zapojit jak přímo do bojů, tak by mohli zemi pomoci třeba ve smyslu humanitární asistence strádajícím. O tom, že by někdo odjel na Ukrajinu nelegálně, neví.

K zapojení do ukrajinské obrany vyzývá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, některé státy už se k tomu postavily a souhlas svým občanům udělily. 

Prezident Miloš Zeman dnes také s dalšími sedmi prezidenty podpořil kandidátský status Ukrajiny do Evropské unie. Otevřený dopis podepsaly i Slovensko, Polsko, Bulharsko, Pobaltí a Slovinsko. Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes žádost o členství země v EU podepsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…