Zeman a suverenita? On je symbol servility k východu, odplivl si Fischer

26.12.2022 15:44 | Ze sítí

Jako obhajobu svých činů s absencí slov k zamyšlení hodnotí senátor Pavel Fischer vánoční poselství dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana, o jehož nástupnictví Fischer již podruhé usiluje v prezidentských volbách. Zeman je podle Fischera „symbol servility vůči východním mocnostem“ a dnešní bilance jeho prezidentství rozhodně podle Fischera není tak nekritická, jak vyzněla.

Zeman a suverenita? On je symbol servility k východu, odplivl si Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Fischer

Prezident Miloš Zeman dnes přednesl své poslední vánoční poselství před březnovým koncem mandátu. Nejprve hodnotil uplynulý rok. Řekl například, že jako prezident hlavně hájil české národní zájmy. Vládě radil přijmout návrhy ekonomů na daňové změny. A prohlásil také, že věří, že tlak svobodných zemí přiměje Rusko opustit Ukrajinu.

Kandidát na prezidenta Pavel Fischer zveřejnil na Twitteru svou analýzu prezidentova projevu, který prý s vánočním poselstvím neměl nic společného.

„Miloš Zeman dnes obhajoval sebe a své minulé činy. Jeho projev nepřinesl nic nového, neměl ani mnoho společného s vánočním poselstvím. Nezanechal nic k přemýšlení, jediný výhled do budoucnosti se týkal vlastního důchodu Miloše Zemana,“ vyčítá Fischer prezidentovi.

Nesouhlasí ani se slovy prezidenta, že „se snažil, aby ČR si uchovala suverenitu a nepodlehla jakémukoli vnějšímu tlaku“. „V tomto smyslu se snažil opravdu málo,“ míní senátor.

„Miloš Zeman se stal symbolem servility vůči východním mocnostem. Při tom urážel a rozděloval. Skutečná bilance jeho prezidentství není tak nekritická, jak ji přednesl dnes ve svém projevu,“ dodal kandidát na prezidenta Fischer.

Na Zemanově vánočním projevu k národu hodnotí Fischer pozitivně to, „že prezident republiky odsoudil ruskou okupaci Ukrajiny a akcentoval vztah s Izraelem“.

Prezident Zeman se dnes rozloučil parafrází slov básně Vítězslava Nezvala. „Kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ řekl Zeman.

Zeman od začátku svého působení na Hradě přesunul tradiční projev z Nového roku na 26. prosinec. Načasování poselství na Vánoce vysvětlil po svém nástupu do funkce Zeman tím, že chce navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Na Nový rok promluví premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Loni Zeman ve svém poselství podpořil povinné očkování proti covidu-19 jako nejjednodušší cestu, jak potlačit koronavirovou pandemii. Tehdy čerstvě jmenované Fialově vládě doporučil vedle covidu-19 prioritně řešit rozpočtový schodek, ale také ceny energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já si zase s chutí odplivnu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejardapro , 26.12.2022 17:53:50
když jméno Fischer jenom slyším! Hnus!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…