Zeman čínského poradce neodvolá, počká na průběh vyšetřování

27.03.2018 21:35

Dokud jeho čínský poradce Jie Ťien-ming nebude v Číně z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen, prezident Miloš Zeman se ho nevzdá. Počká na průběh vyšetřování. V čele firmy CEFC podle něj Jie Ťien-ming odvedl hodně práce, která se projevila i v České republice. Zeman to dnes řekl v rozhovoru serveru Blesk.cz. Dodal, že dostal dopis od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, ve kterém ho čínský protějšek ujistil, že má zájem na ekonomickém rozvoji obou zemí.

Zeman čínského poradce neodvolá, počká na průběh vyšetřování
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Dokud můj čínský poradce nebude z ničeho reálně obviněn, a případně odsouzen, tak nemám samozřejmě důvod, abych se ho vzdával,“ řekl Zeman. Dodal, že buď bude propuštěn, nebo odsouzen. „Počkám, kam bude vyšetřování probíhat,“ uvedl prezident. Pokud bude odsouzen, odvolá ho.

Zeman řekl, že se s Jie Ťien-mingem setkal asi třikrát nebo čtyřikrát při přátelských schůzkách. Na otázku, čím ho oslnil, že se ho rozhodl zařadit do sboru poradců, Zeman odpověděl, že ho neoslnil, ale že k němu měl lidské sympatie. „Protože má po operaci jenom polovinu žaludku. To je samozřejmě lidsky nepříjemné a z toho ty sympatie tak trochu vyplývají,“ řekl prezident. Jako další důvod označil, že Jie Ťien-ming byl šéfem společnosti, která měla v ČR zájem o významné investice.

Zeman také řekl, že nedávno dostal dopis od čínského prezidenta, ve kterém ho čínský protějšek ujistil, že má zájem na rozvoji ekonomické spolupráce mezi ČR a Čínou. V souvislosti s CEFC Zeman připomněl příchod čínské státní firmy CITIC do evropské pobočky CEFC. Ta měla v plánu širší vstup do J&T, žádost byla ale nedávno stažena. Podle Zemana má být CITIC „rozmrazovačem“ tohoto záměru.

Jako důvod, proč čínské investice nedosáhly té výše, kterou v minulosti sliboval, Zeman uvedl omezení čínských zahraničních investic a snížení růstu čínské ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…