Zeman doprovodil udělování státních vyznamenání lidskými příběhy jednotlivých oceněných

28.10.2015 22:01

Nezvykle velké množství osobností dnes obdrželo na Pražském hradě z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Mezi pětatřiceti oceněnými je například fotbalista Pavel Nedvěd, herečka Libuše Šafránková, zakladatel babyboxů Ludvík Hess, podnikatel Jiří Hlavatý, novinář Jan Petránek nebo bývalý ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek.

Zeman doprovodil udělování státních vyznamenání lidskými příběhy jednotlivých oceněných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Lánech při rozhovoru pro bulvár

„V každém lidském příběhu dnes vyznamenaných osobností je kus české historie,“ prohlásil Zeman v úvodu krátkého proslovu, v němž se snažil přiblížit důvody, které jej vedly k udělení vyznamenání, alespoň v případě některých oceněných.

Vyznamenané prezident rozdělil na dvě základní skupiny. První skupinu tvořili lidé, kteří projevili velkou míru statečnosti, tu druhou lidé, kteří se proslavili svou prací.

Co se týká první skupiny, ocenil Řádem bílého lva československého letce z druhé světové války Josefa Františka. „Pokládám za velkou čest, že mohu udělit nejvyšší české vyznamenání vojenské třídy dvacetiletému letci, který zahynul v bitvě o Velkou Británii a měl za sebou sedmnáct úspěšných sestřelů,“ řekl k tomu Zeman.

Kriegel neztratil svoji čest

Druhé nejvyšší státní vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, také in memoriam, propůjčil politikovi Pražského jara z roku 1968 Františku Kriegelovi. Toho prezident charakterizoval jako člověka, který prošel dlouhou životní poutí. „Byl bojovníkem ve španělské občanské válce, sloužil jako lékař v čínské armádě, kde bojoval proti japonské agresi. Pak jako mnoho jiných podlehl komunistické ideologii. František Kriegel toto pochybení napravil měrou vrchovatou,“ uvedl Zeman.

Připomněl, že v roce 1968 takzvaný obrodný proces podporovala drtivá většina naší společnosti. „Pak přišel drtivý okamžik, tím nebyla okupace, ale moskevské jednání. Při podpisu moskevských protokolů podle mého názoru selhaly politické elity, s jedinou výjimkou, jíž uděluji dnes Řád Tomáše G. Masaryka. Churchill po Mnichovské dohodě řekl: Británie si mohla vybrat mezi ztrátou cti a válkou. Ztratila čest a bude mít válku. V Moskvě naši tehdejší představitelé si mohli vybrat mezi ztrátou cti a ztrátou funkcí. Ztratili čest a během několika měsíců i ty funkce. Skláním se před památkou Františka Kriegela, který jako jeden ze čtyř poslanců tehdejšího Federálního shromáždění hlasoval proti okupaci, protože neztratil svoji čest,“ řekl prezident.

Medailí Za hrdinství prezident vyznamenal studenta Petra Vejvodu, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. „Rodina má implantovat hodnoty jako statečnost, vlastenectví. Chtěl bych poděkovat rodičům Petra Vejvody za to, jak syna vychovali,“ prohlásil Zeman.

Prezident zavzpomínal na aktivisty, co prorokovali Gabčíkovu

Medaili za zásluhy udělil staviteli vodního díla Gabčíkovo Júliu Binderovi. Při té příležitosti Zeman zavzpomínal, že při stavbě Gabčíkova „zelení aktivisté“ tvrdili, že až bude přehrada hotová, bude v ní hnít voda a ptactva bude méně. Ve skutečnosti je prý voda v přehradě čistá a ptactvu se daří.

Medaili za zásluhy pak prezident udělil zpěvákovi a všestrannému umělci Františku Čechovi, Arminu Delongovi, zakladateli elektronové mikroskopie, bývalé vrcholové sportovkyni Heleně Fibingerové nebo bývalému novináři a ministrovi kultury Pavlu Dostálovi. O něm Zeman prohlásil: „Pavel Dostál byl člověk, který jako každý ministr měl nedostatek peněz. Ale on žil se svým rezortem kultury do té míry, že místo toho, aby sliboval dotace, ovinul se svou pověstnou šálou, navštěvoval muzea, galerie, koncerty a lidé jej brali jako svého ministra. Přeji všem současným i budoucím ministrům, aby dokázali souznít se svým rezortem jako Pavel Dostál.“

Ocenění si z Hradu odnáší i novinář Petránek

Medaili za zásluhy dostal in memoriam bývalý ministr financí Eduard Janota. Stejné ocenění získal i bývalý ministr dopravy a dopravní expert Petr Moos a předlistopadový ministr zemědělství Miroslav Toman.

Z oblasti umění prezident udělil medaili zpěvákovi Václavu Neckářovi, básníku Jiřímu Žáčkovi či herečce Libuši Šafránkové. Ze zdravotních důvodů se nemohla slavnostní večera účastnit, ocenění za ni převzala její sestra Miroslava. Medaile převzali i hudebníci František Ringo Čech a Ladislav Štaidl. Mezi oceněnými byla podle očekávání herečka Jitka Frantová Pelikánová. Její jméno vyvolalo protesty kvůli její údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB), což později prezident Zeman vyloučil.. I přes prezidentovi pověstnou averzi k žurnalistům byla medaile udělena novináři Janu Petránkovi, kritikovi Antonínu J. Liehmovi a zachránci několika stovek československých Židů v Itálii Karlu Weirichovi.

Medaili Za zásluhy získal i zakladatel babyboxů Ludvík Hess, zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová, plastický chirurg Bohdan Pomahač, odborník na ústavní právo Václav Pavlíček a končící plzeňský biskup František Radkovský.

Ocenění exředitele šumavského parku asi vyvolá kontroverze

Zeman ocenil také několik podnikatelů. Medaili si tak z Hradu odnesl generální ředitel Madety Milan Teplý, vlastník Preciosy Ludvík Karl, zakladatel firmy Jablotron Dalibor Dědek a majitel společnosti Juta Jiří Hlavatý.

Lze očekávat, že vlnu nesouhlasu mezi ekology vyvolá udělení medaile za zásluhy bývalému řediteli Národního parku Šumava Jiřímu Mánkovi. Zeman jeho ocenění odůvodnil tím, že „zastavil kůrovcovou kalamitu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …