Zeman ekologům: Jste šašci. Upekli jste dort a sami jste ho sežrali

29.05.2014 13:05

Stát by měl v rozpočtu na příští rok výrazně navýšit podíl investic, řekl na dnešním setkání lídrů českého stavebnictví prezident Miloš Zeman. Podpořil i dostavbu Temelína a Dukovan o další bloky či vybudování kontroverzního vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe. V souvislosti s udělením ceny Ropák roku označil Hnutí DUHA za šašky s nesportovním chováním.

Zeman ekologům: Jste šašci. Upekli jste dort a sami jste ho sežrali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Za nejdůležitější práci při přípravě státního rozpočtu pokládám výrazné zvýšení podílu investic. To je reálná pomoc stavebnictví místo vykládání, jak stavebnictví milujeme," řekl Zeman s tím, že investiční výdaje státu od začátku roku klesly o 16 procent.

Vládu naopak pochválil za přípravu dvou důležitých zákonů - o liniových stavbách a zadávání veřejných zakázek. „Prostudoval jsem si základní teze (zákona o zadávání veřejných zakázek - pozn. ČTK) a myslím, že je dobrý. Navrhované rozvolnění pomáhá malým firmám," tvrdí prezident.

Zkritizoval ale připravované zvýšení podílu víceprací ze současných 20 na 50 procent. „Otvírá to prostor pro korupci. Tak velké vícepráce jsou oprávněné pouze v mimořádných případech, jako například sesuv na dálnici D8. Padesát procent víceprací svědčí o mizerné projektové přípravě," zdůraznil prezident, který naopak souhlasí s odstraněním podmínky zrušit výběrové řízení, do kterého se přihlásí pouze jeden uchazeč.

Šašci z Hnutí DUHA

Podle prezidenta by českému stavebnictví pomohly také obří stavby, jako příklad zmínil dostavbu dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín, jednoho bloku v Dukovanech a také diskutovaný vodní kanál Dunaj-Odra-Labe. Zeman podporovatelům této stavby jmenovitě poděkoval a naopak důrazně zkritizoval Hnutí DUHA v souvislosti s cenou Ropák roku. Tuto anticenu prezident obdržel právě za podporu výstavby kanálu.

„Těchto lidí si vážím daleko více než šašků z Hnutí DUHA,“ řekl a vytknul hnutí jejich prý naprosto „nesportovní“ chování. „Udělíte-li někomu dort, byť by to byla anticena, očekáváte, že buď si pro ocenění - tento dort – přijede, nebo mu ho pošlete. Tradicí Hnutí DUHA, tedy udělovat ceny Ropák roku, je, že ten dort udělí a poté sežerou,“ řekl.

„Pokládám to za tak nesportovní projev, za tak nízkou morální úroveň těchto lidí, že to považuji v závěru mé řeči zmínit,“ dodal.

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50.000 lidí.

Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta. Zlepšení si stavaři slibují také od současné vlády, která ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit investiční politiku státu a více investovat do velkých infrastrukturních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…