Zeman gerontovatí, vždyť už si sám ani neutře hubu. Vekslák Horáček na Hrad nepatří, to bych se stal disidentem. Umělci promluvili o prezidentské volbě

19.04.2017 20:15

„Když vidíte, jak mu ochranka utírá kus huby, protože zřejmě není schopen si ji sám utřít, a on přitom drží jak beran, tak to už patří někam do domova důchodců. Zeman je prostě už mentálně a fyzicky starej. Gerontí,“ tvrdí na konto Miloše Zemana politický aktivista John Bok. „Pokud by to měl vyhrát Horáček, tak se snad stanu jedním z disidentů. Hrad by totiž neměl patřit vekslákům! A kdyby se to náhodou stalo, nebudu vyzývat k revoluci, ale chodil bych každý druhý den zvracet,“ říká zase na vrub Michala Horáčka herec Michal Gulyáš. A co říkají ostatní osobnosti veřejného života k dalším prezidentským kandidátům?

Zeman gerontovatí, vždyť už si sám ani neutře hubu. Vekslák Horáček na Hrad nepatří, to bych se stal disidentem. Umělci promluvili o prezidentské volbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Pokud by se konaly prezidentské volby nyní, podle průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas by nejvíce voličů hlasovalo pro Miloše Zemana. Volilo by jej 37 procent lidí. Za ním by skončili Michal Horáček s 20 procenty a Jiří Drahoš se 17 procenty. Další kandidáti by už ale skončili s velkým odstupem. Tak třeba lékaře a aktivistu Marka Hilšera by volila dvě procenta lidí, podnikatele Igora Sládka a bývalého šéfa Rusnokova kabinetu Karla Štogla shodně jedno procento.

Co si ale o tomto průzkumu myslí přední osobnosti veřejného života? Domnívají se, že Miloš Zeman vyhraje hned v prvním kole, anebo ho „převálcují“ akademik Drahoš či textař a podnikatel Horáček? A koho vlastně volič chce, koho podle herců, hudebníků či lékařů průměrný Čech v dnešní době preferuje? Objeví se v nějakém směru odpor společnosti vůči Miloši Zemanovi?

Nikoliv osobní preferenci, ale pouze prý sázkařský odhad nabídl k otázkám ParlamentníchListů.cz moderátor Libor Bouček.

Anketa

Byla by Veronika Žilková dobrá první dáma, tedy manželka prezidenta?

hlasovalo: 17164 lidí

„V současné době nevidím kandidáta, který by mohl porazit Miloše Zemana, ale troufám si tvrdit, že v prvním kole to nebude. Stále však je moře času do doby, než se uzavře listina kandidátů. Bude podle mne také hodně rozhodovat to, zda nejsilnější parlamentní strany někoho do této volby pošlou anebo otevřeně podpoří. Prozatím však nevidím nikoho, kdo by Zemana ohrozil. Jistě ale bude v této volbě rozhodovat nějaká strategie, která nakonec lidi osloví. I na ně je však ještě brzo. Za dobu několika měsíců se totiž mohou změnit poměry sil mezi kandidáty. Pokud by se ale volby konaly nyní, tak by byl můj sázkařský odhad, prostě vsadil bych si na vítězství současného prezidenta,“ řekl Bouček ParlamentnímListům.cz.

Určitě to dopadne výborně!

„Ježíši! Jak mám věštit z křišťálové koule? Opravdu netuším, co na vaše otázky říci. Ale myslím si, že to dopadne výborně! Vše bude prozářeno sluncem a staneme si buddhisty,“ reagoval se smíchem na vodopád otázek ParlamentníchListů.cz hudební skladatel Ondřej Soukup s tím, že netuší, zda vůbec půjde k prezidentským volbám. Prý se rozhodne podle momentální situace.

Psychiatr Jan Cimický také míní, že i první kolo prezidentské volby je hodně vzdálené, a tak konkretizovat cokoliv k tomu je hodně těžké. „Většinou lidé reagují bezprostředně, nikoliv dlouhodobým plánováním. A během nadcházejících měsíců se může stát mnohé, co volbu ovlivní,“ zdůraznil Cimický s tím, že čísla průzkumu většinou tvoří lidé, kteří jsou již předem rozhodnutí. „A u nich se asi názor už nebude měnit, protože mají o hlavě státu již svou představu. To jsou ti, kdo jsou fandové jednoho, druhého anebo třetího z kandidátů. Ti ostatní jsou zcela zanedbatelní, nemají tolik fanoušků. Navíc u těch nerozhodnutých voličů může rozhodovat momentální politická situace u nás doma i ve světě,“ zmínil Cimický.

Že by se lidé spojili a vytvořili koalici „všichni proti Zemanovi“? „Ani to není vyloučené! Ale národ je poměrně hašteřivý, takže nějaké velké spojenectví proti někomu se může vytvořit jen tehdy, když nám teče do bot anebo když je stát ohrožený. A to bylo možná v roce 1968, možná i v roce 1938, jinak většinou lidé moc při sobě nedrží. I když i v tomto se lze mýlit. Když se podíváme do Francie, jak se v jedněch z minulých prezidentských voleb spojili proti Le Penovi (Jean Marie Le Pen v roce 2002 prohrál ve druhém kole proti Jacquesu Chiracovi, který dostal 82 % – pozn. red.), aby nevyhrál, tak to nebyla ojedinělá věc. To podle mne nyní nastane ve Francii znovu, že se tedy lidé pospojují proti někomu konkrétnímu. Zda ale takový formát bude fungovat i u nás, těžko říct,“ dodal Cimický.

Ti dva za Zemanem? Jsou k ničemu!

„Z mého pohledu do budoucnosti jsou pro mne ti dva kandidáti za Zemanem úplně k ničemu,“ řekla herečka a textařka Gabriela Osvaldová ke konkrétním číslům z průzkumu. „Horáček a Drahoš jsou pro mne nepřijatelní, jsou pro mne úplně mimo mísu! Já jim neupírám někdy velké, někdy malé lidské kvality, ale pro prezidentský post jsou mimo,“ dodala.

Podnikatel a manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové Martin Michal ale má v těchto věcech zcela jasno. „My jsme již veřejně zcela jasně deklarovali, že budeme volit Miloše Zemana,“ uvedl krátce a dodal: „Nedokážu ale odhadnout to, zda Zeman zvítězí hned v prvním kole. Ta naše politika je totiž taková špína, že odhadnout tohle nejde. Vzhledem k tomu, že čísla, jež citujete, jsou na základě průzkumu, tak tomu je třeba nevěřit od začátku.“

„Jde o to, co který kandidát představuje. Zeman představuje bezpečnost a boj za práva obyvatel České republiky, ti ostatní představují nesmysly. Pokud je člověk normální, tak si zvolí první variantu, neboť těch nesmyslů má člověk plné zuby. Jedině že by se do té doby objevil kandidát, který by představoval to samé co Zeman. Pak by ti dva kandidáti soutěžili mezi sebou. Všichni ostatní kandidáti nemohou projít. Nestarají se totiž o bezpečnost Čechů a Moravanů,“ má jasno písničkář, učitel jógy a jazyků Pepa Nos. Čísla z průzkumu ale nechce komentovat. Výsledný součet hlasů kandidátů totiž může nakonec ovlivnit v podstatě cokoliv, a to včetně podvodů. „Když se podíváme na dění v Turecku a ve Francii, tak to by nás mělo varovat,“ dodal.

Hrad by neměl patřit vekslákům

I když si herec a producent Michal Gulyáš myslí, že Zeman prezidentskou volbu vyhraje, v něčem má přece jen jiný názor. „Pokud to Zeman vyhraje, tak s odřenýma ušima,“ upozornil. „Horáček a jeho různí kámoši ale udělají všechno pro to, aby vyhrál zase on. Drahoš podle mne sesbírá hlasy a pak je dá Zemanovi. On je vzdělaný pán, vedl Akademii věd, a to je fajn. Je to ale dědula. Pokud by to však měl vyhrát Horáček, tak se snad stanu jedním z disidentů. Hrad by totiž neměl patřit vekslákům! Lidi by se proti němu měli spojit! Kdyby se to ale u něj náhodou stalo a on byl zvolen, tak budu sice loajální jako u Zemana, nebudu proto vyzývat k revoluci ‚Svrhněte Horáčka‘, ale chodil bych každý druhý den zvracet,“ poznamenal uštěpačně Gulyáš. I na Zemana má ovšem pifku.

„Asi mne někdo zastřelí, ale v danou chvíli mám pocit, že jde Zeman zdravotně dolů. Přehnal to i s Kajínkem. Vždyť i lidé, kteří se jeho případem dlouhodobě zabývají, teď tvrdí, že to on udělal. Ale možná že to má v tomto Zeman vypočítaný a já nevím, oč tady kráčí,“ popsal herec své pocity.

„Zemana mám nastudovaného a zdá se mi, že jej trápí zdravotně ještě něco jiného, nežli veřejně přiznal. Je tam u něj navíc patrné pokročilé chátrání jak fyzické, tak mentální, i když se drží. Je to vzdělaný člověk a maká na sobě, takže to postupuje hůře, ale nějaký počínající problém tam v tomto směru určitě je,“ doplnil herec.

Je už mentálně a fyzicky starej!

„Zeman je stižen hroznou nemocí, a to brutálním nesebekritickým egem. Moudrý člověk má být sebekritický a veliký duchem. Michal Horáček? To ne! To už by byl lepší Karel Gott. Horáček ke svým prachům nepřišel poctivou tvrdou prací a talentem, ale tím, že zavedl v této zemi super hazard a okradl spousty blbečků,“ řekl před časem ParlamentnímListům.cz k prezidentským kandidátům politický aktivista a předseda Spolku Šalamoun John Bok. Změnil dnes názor?

„Ne, nezměnil! Já nejsem ale antizemanovec, neboť nemá smysl být ‚anti‘. Jinak ho mám plný zuby a byl bych rád, kdyby byl na Hradě někdo jiný. Horáček ale není můj favorit, a to už kvůli své minulosti. I když je takový uhlazenější a vypadá jakoby kultivovaněji než Zeman, tak přesto není charakter. Je to člověk, který je valchař, neboť jezdil po kraji a držel bank a zbohatl na hazardu, což není nic hodnotného,“ sdělil Bok s tím, že naopak Drahoš je už přijatelnější kandidát, a to, že pochází z akademické půdy, prý nijak nevadí. „Je to spíše pozitivní podhoubí pro politiku. Minusem pro Drahoše je ale to, že není zatím nijak viditelný, plusem to, že to není žádný intelektuální náfrka a má inteligentnější humor nežli Zeman,“ pronesl dále Bok a vzpomněl přitom na volbu v roce 2013.

„Když vycházím z předchozích prezidentských voleb, tak koněm byl tehdy Jan Fischer. Jel neuvěřitelně nahoru, nakonec stejně dopadl jak sedlák u Chlumce. Důležité ale je, že něco kolem čtyřiceti procent lidí tehdy nevolilo a ti teď volit mohou jít. Neméně důležitý je také fakt, že ti, kdo volili Karla Schwarzenberga, tak ti teď určitě nebudou volit Zemana. Ani omylem! Nemyslím si, že za to, co teď dělá, jak leze Číně a Rusku do zadku, jak se zachoval, když zemřel kardinál Vlk, by mu více lidí vhodilo hlas. To by si měl uvědomit,“ pronesl na konto současné hlavy státu.

Nadto je podle Boka na Zemanovi více než dřív patrné, že „už na to nemá“. Zdravotně. „Když vidíte, jak mu ochranka utírá kus huby, protože zřejmě není schopen si ji sám utřít, a on přitom drží jak beran, tak to už patří někam do domova důchodců. On je už mentálně a fyzicky starej a podle mne nestačí na to, aby prezentoval tuhle zemi. Já jsem stejně starej jako on, ale skáču po střeše, když stavím patro, a vydržím každý podzim dlouhý pochod za každého počasí. Klaus také není žádný mladík, ale proti Zemanovi je furt mladík. Zeman prostě gerontí, i když má stále rétorickou schopnost. Není to důstojný představitel této země!“ uzavřel Bok.

První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku, termín vyhlásí předseda senátu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …