Zeman je prý dement. A Radek John...

02.03.2016 19:50

Praha 2. března (ČTK) – Kancelář prezidenta republiky se musí omluvit vnučce novináře Ferdinanda Peroutky za výroky prezidenta Miloše Zemana. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud. Zeman mimo jiné prohlásil, že novinář byl autorem článku „Hitler je gentleman“, což se prezidentské kanceláři nepodařilo doložit. Hrad se proti verdiktu odvolá, podle Zemanova mluvčího může věc skončit až u Ústavního soudu. Politici prezidenta za jeho postoj zkritizovali.

Zeman je prý dement. A Radek John...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Spor o ochranu Peroutkovy osobnosti navazuje na Zemanův projev z konference k 70. výročí osvobození Osvětimi, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. Peroutkovi přisoudil kromě autorství článku „Hitler je gentleman“ v časopisu Přítomnost také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Historici následně upozornili na to, že Peroutka text nenapsal a autorem výroku o vlcích je novinář Jan Stránský. Zeman se neomluvil a trvá na tom, že článek četl. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová proto podala žalobu na stát, konkrétně na Kancelář prezidenta republiky. Informovala o tom ČTK.

Prezident se jednání nezúčastnil

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Kateřina Sedláková dnes dospěla k závěru, že Kaslová má nárok na omluvu. Hradu uložila, aby Peroutkově vnučce zaslal dopis s textem, že Zemanovo subjektivní hodnocení bylo ve vztahu k Peroutkovi nevěcné a nepřípustně zasáhlo do novinářových osobnostních práv. Konstatovala, že prezidentská kancelář nepředložila žádný důkaz o pravdivosti Zemanových výroků.

Prezident se jednání nezúčastnil. Hledáním článku už dříve pověřil svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, který dodnes nebyl úspěšný. Ovčáček po verdiktu uvedl, že kauza v žádném případě nekončí. Upozornil na to, že se soudkyně odmítla zabývat důkazy, které se týkají „historického kontextu a historických výroků Peroutky“. Hrad totiž předložil čtyři jiné Peroutkovy články z let 1938 a 1939. Aby se věc dostala k Ústavnímu soudu, musejí strany sporu nejprve vyčerpat všechny procesní prostředky včetně dovolání k Nejvyššímu soudu.

Fakt, že se Zeman stále osobně neomluvil, dnes zkritizovali koaliční i opoziční politici. Například podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se měl prezident k omluvě postavit jako chlap. Předseda ODS Petr Fiala označil za absurdní, že Zeman nechal věc zajít tak daleko. Podobně se vyjádřil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, místopředseda strany Marek Ženíšek zase poznamenal, že omluvu z Hradu nečeká, protože se omlouvají pouze slušní lidé.

Demence a omluva

Peroutkova vnučka řekla novinářům, že je z rozhodnutí soudu nadšená. Připustila však, že by bylo „hezčí“, kdyby se omluvil sám prezident, a nikoliv jeho kancelář. Rozsudek přivítal i současný vydavatel Přítomnosti a syn autora výroku o vytí s vlky, neurolog Martin Jan Stránský. Zemanovo „urputné odmítání omluvit se“ je podle něj jasným důkazem poruchy paměti, a tedy i demence.

Stranou sporu nezůstal ani někdejší ministr vnitra Radek John. Vyjádřil se na sociální síti Facebook a dal jasně najevo, že prezident Zeman sice lhal, ale zjevně necítí potřebu se za to omluvit. „Obvodní soud pro Prahu 1 jasně potvrdil, že Zeman lhal. Omluvit se má jeho kancelář. Dokáže se omluvit sám Zeman? Pochybuji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…