Zeman jede do Brna. Toto se chystá

01.12.2014 4:44

Prezident Miloš Zeman pokračuje v cestách po regionech. Před měsícem navštívil Moravskoslezský kraj, v pondělí přijede prezidentská kolona na jižní Moravu. V Jihomoravském kraji čekají na hlavu státu také setkání s občany v Blansku, Židlochovicích, v Lednici a Boskovicích nebo debata se studenty na brněnské Univerzitě obrany.

Zeman jede do Brna. Toto se chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidentský pár přivítá v Brně hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a v budově místního krajského úřadu se také uskuteční setkání se členy krajského zastupitelstva a starosty obcí. V moravské metropoli pak zamíří prezident na Univerzitu obrany, kde se nejprve setká s rektorem-velitelem brigádním generálem Bohuslavem Přikrylem, a poté se zúčastní setkání s veterány druhé světové války. Vrchní velitel ozbrojených sil bude také diskutovat se studenty a příslušníky Univerzity obrany v aule školy. Součástí programu bude předání stuhy prezidenta republiky bojovému praporu Univerzity obrany. Pak se přesune prezidentská kolona do Blanska, kde se pět minut před půl šestou uskuteční setkání s občany na náměstí Republiky. „V případě nepříznivého počasí proběhne v Kině Blansko,“ upozorňuje místní radnice. Ve městě se Miloš Zeman setká se zaměstnanci společnosti ČKD Blansko. „Budeme moci ukázat, že ČKD Blansko Holding dbá o tradiční strojírenskou výrobu a kontinuálně se rozvíjí. Vedení i majitel společnosti věří, že zaměstnanci ocení fakt, že jsme byli vybráni a máme možnost se prostřednictvím státnické návštěvy prezentovat,“ uvádí k návštěvě firma na svých webových stránkách. Jako dárek si odtud Zeman odnese model Kaplanovy turbíny.

Jak se demonstranti v Praze i v Brně připravují na Miloše Zemana? Čtěte též zde

Primátor Brna: Večeře se zúčastním rád, je to má povinnost

V pondělí večer je pro prezidentský pár naplánovaná večeře s osobnostmi Jihomoravského kraje, členy brněnského diplomatického sboru a členy Rady Jihomoravského kraje. Pozvání přijal také nový primátor Brna z hnutí ANO Petr Vokřál, který nastoupil do čela radnice minulé úterý: „Příjezd prezidenta je vždy pro region událostí. Rád se zúčastním slavnostní večeře, což je pro mě povinnost jako reprezentanta města, jinak je ale návštěva v režii kraje,“ uvedl Vokřál. Primátor už se setkal s manželkou prezidenta Ivanou Zemanovou v pátek. Slavnostně totiž společně s dalšími osobnostmi rozsvítila brněnský vánoční strom. „Bylo to příjemné, první dáma je první dáma,“ hodnotil Vokřál.

Hejtman Hašek: Hlava státu se zúčastní každoročního předávání Cen Jihomoravského kraje

Do programu druhého dne návštěvy je zařazena diskuse s občany v Židlochovicích a v Lednici. Prezident se sejde i se zaměstnanci společnosti REMET a rodinné firmy zaměřené na uzenářství Janíček a Čupa. Večer stráví na slavnosti na zámku v Mikulově. „Hlava státu se zúčastní každoročního předávání Cen Jihomoravského kraje. Letos netradičně to bude spojeno také s oceněním záchranářů a příslušníků složek Integrovaného záchranného systému, kteří zasahovali při povodních a sesuvech půdy na jižní Moravě,“ uvedl hejtman Michal Hašek, který bude prezidenta po jižní Moravě doprovázet. Ve středu čeká hlavu státu návštěva Jihomoravské dětské léčebny a také prohlídka firmy LANIK. „S občany v Boskovicích se prezident Miloš Zeman setká na Masarykově náměstí před budovou úřadu. Následovat bude oběd v Restauraci Pod zámkem, kde také proběhne závěrečná tisková konference a po ní odjezd prezidenta do Prahy,“ uvedl referent pro styk s veřejností boskovického městského úřadu Jaroslav Parma. Zeman navštívil Jihomoravský kraj už loni v září. Letos jsou do programu zahrnuta místa, kde v minulém roce nebyl. Na Blanensku půjde teprve o čtvrtou návštěvu prezidenta republiky.

Na 1. prosince lidé plánují symbolický protest

Zatímco prezident republiky 1. prosince zahájí svou návštěvu jižní Moravy, v Praze vyjde večer do ulic pochod spojený s předáním petice, který podporují organizátoři hned několika protestů proti hlavě státu. Symbolickým gestem odporu pak má být další akce svolaná na 1. prosince, kterou organizátoři nazývají „Den, kdy si všichni vezmou červené tričko na protest proti Zemanovi.“ Svou účast potvrdilo prostřednictvím sociální sítě Facebook 55 tisíc lidí. Červené tričko má symbolizovat červenou kartu. „Jde jen o pokojné, slušné a symbolické vyjádření nesouhlasu s naší hlavou státu, které se uskuteční 1. 12. 2014. Je možné vyložit je jako pokračování onoho „vykartování,““ uvádí organizátor akce na webových stránkách protestu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …