Zeman již bere Rusnokovu vládu za svou. Byla totiž nepolitická

28.02.2014 11:02

Prezident Miloš Zeman hovořil v rozhovoru s ČTK o kabinetu Jiřího Rusnoka jako o své vládě. V minulosti přitom o kabinetu, který kritici označovali za prezidentský, mluvil převážně jako o vládě odborníků. Nyní ale prý převzal terminologii českých novinářů.

Zeman již bere Rusnokovu vládu za svou. Byla totiž nepolitická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš zeman s Jiřím Rusnokem

Zeman hovořil o tom, že angažuje některé členy bývalého Rusnokova kabinetu. Za prvé, uvedl, budou působit zadarmo. „Za druhé, budou působit ve funkcích externích poradců. A za třetí to budou bývalí úspěšní ministři mé vlády," poznamenal.

„Víte, tady jsem přejal terminologii našich novinářů. Svým způsobem to opravdu byla prezidentská vláda, ale ne proto, že byla jmenována prezidentem, protože každá vláda je jmenovaná prezidentem, v tomto smyslu byste i Sobotkovu vládu mohl pokládat za prezidentskou, ale protože to byla nepolitická vláda, zatímco Sobotkova vláda vzešla z výsledků svobodných voleb," odpověděl na otázku, zda už tedy Rusnokovu vládu považuje za svou.

Rusnokův úřednický kabinet Zeman jmenoval loni 10. července navzdory vůli většiny v Poslanecké sněmovně. Podle řady politiků i odborníků svým postupem český politický systém přiblížil prezidentskému. Ve sněmovně vláda, která byla také kritizována za úzké napojení na Stranu práv občanů - zemanovců (SPOZ), důvěru nezískala a až do letoška vládla v demisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…