Zeman jmenoval nové generály, povýšil náčelníka štábu Pavla

08.05.2014 11:18

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval na Hradě u příležitosti výročí konce druhé světové války nové generály. Brigádním generálem se stal syn Heliodora Píky Milan. Náčelníka generálního štábu, generálporučíka Petra Pavla povýšil do nejvyšší hodnosti armádního generála. Hlava státu jmenuje nové generály v Den vítězství tradičně.

Zeman jmenoval nové generály, povýšil náčelníka štábu Pavla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pavel

Pavel vede generální štáb od roku 2012, ve stejném roce ho tehdejší prezident Václav Klaus jmenoval do hodnosti generálporučíka. Pavel studoval v Británii a má za sebou práci v mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení.

Do generálských hodností prezident jmenoval tři vojenské veterány, kteří se účastnili bojů druhé světové války

Armáda má ode dneška také dva nové generály. Stali se jimi zástupce ředitele společného operačního centra Ministerstva obrany Petr Mikulenka a zástupce velitele vzdušných sil Jaromír Šebesta. Zeman povýšil oba z plukovnických hodností na brigádní generály.

Do generálských hodností prezident jmenoval tři vojenské veterány, kteří se účastnili bojů druhé světové války. Syn slavného generála Heliodora Píky, který byl komunistickým režimem v roce 1949 popraven, se stal brigádním generálem. Milan Píka byl do generálské hodnosti jmenován i na Slovensku. Brigádními generály jsou nově také Emil Boček a Mikuláš Končický.

Letci z RAF

Dosavadní plukovník ve výslužbě Milan Píka odjel v roce 1939 do Rumunska, kde vstoupil do československé zahraniční armády. Po porážce Francie odjel do Anglie. V Británii byl zařazen k 310. stíhací peruti RAF. Pro oční vadu byl však z leteckého výcviku vyřazen a vykonával administrativní službu. Válku ukončil jako velitel zásobovacího střediska RAF v hodnosti podporučíka. Jeho další osud byl ovlivněn politickým procesem a popravou jeho otce. Píka nemohl dokončit studium na vysoké škole. Bylo s ním také vedeno kázeňské řízení kvůli tomu, že roku 1948 vyjednával s několika lidmi o tom, jak pomoci svému otci uniknout z vyšetřovací vazby a utéct přes hranice.

Boček bojoval proti nacistům jako příslušník 312. perutě RAF v Anglii, později jako pilot 310. stíhací perutě RAF. V roce 2010 mu Klaus propůjčil Řád Bílého lva. Končický bojoval ve druhé světové válce jako příslušník prvního tankového praporu první československé samostatné tankové brigády. S jednotkou se zúčastnil všech bojových nasazení v někdejším Sovětském svazu a Československu. Po válce zůstal v armádě a působil ve vojenském školství. Za politické postoje v roce 1968 byl perzekvován a následně propuštěn ze služebního poměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…