Zeman ke slovům o obraně Československa 15. března 1939: Jsou to patetické fráze, nedalo se už nic dělat

11.03.2019 19:22

Prohlášení o nutnosti obrany okleštěného Československa 15. března 1939 jsou pouze patetické fráze, řekl dnes ČTK prezident Miloš Zeman. V okamžiku, kdy Československo přišlo o pohraniční opevnění, se už nic dělat nedalo. Zeman to řekl v souvislosti s pátečním výročím 80 let od nacistické okupace českých zemí.

Zeman ke slovům o obraně Československa 15. března 1939: Jsou to patetické fráze, nedalo se už nic dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman přijal nejvyšší ústavní činitele České republiky: předsedu Senátu PČR Jaroslava Kuberu, předsedu Poslanecké sněmovny PČR Radka Vondráčka a předsedu vlády ČR Andreje Babiše

Zeman poznamenal, že se historií druhé světové války a Protektorátu Čechy a Morava zabýval. „Mohu vám říci, a říká se mi to těžko, že tehdy se už nedalo nic dělat,“ uvedl prezident k možnosti obrany Československa, které 15. září 1939 začaly obsazovat jednotky nacistického Německa. „V okamžiku, kdy mnichovská dohoda vydala naše pohraniční opevnění a demoralizovala náš národ, tak veškeré výkřiky o obraně na okleštěném území jsou patetické fráze a nic víc,“ dodal.

Připomněl mnichovskou dohodu z 29. září 1938, kterou se bez účasti představitelů Československa dohodly Německo, Itálie, Francie a Velká Británie na odstoupení československých pohraničních území Německu. Zeman to označil za zradu spojenců. „Brutální, a přitom hloupá zrada. Zrada, která se obrátila proti Francii, proti Anglii a nakonec téměř vedla k jejich porážkám,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…