Zeman má dostat na výročí listopadu 1989 červenou kartu. Chystá ji pro něj kytarista ze skupiny The Prostitutes

07.11.2014 7:36

Mezi nejúspěšnější akce, které jsou prostřednictvím sociálních sítí svolávány nespokojenými občany na protest proti chování prezidenta Miloše Zemana, patří bezesporu výzva kytaristy skupiny The Prostitutes Martina Přikryla, který hodlá na výročí sametové revoluce vystavit u památníku na Národní třídě společně s více než jedenácti tisíci stejně smýšlejících lidí prezidentovi červenou kartu.

Zeman má dostat na výročí listopadu 1989 červenou kartu. Chystá ji pro něj kytarista ze skupiny The Prostitutes
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

„Chci zahraničí ukázat, že v Česku existuje nezanedbatelná skupina lidí, která si nemyslí, že se dá kšeftovat s lidskými právy, že je normální, když hlavní představitel země chodí opilý, vykládá sprosťárny a tvrdí, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci, a podobně. Chtěl bych, aby lidi věděli, že nejsme národ Miloše Zemana,“ vysvětloval Přikryl MF Dnes důvody svolání demonstrace proti české hlavě státu.

Když kytarista skupiny The Prostitutes vytvářel na Facebooku výzvu „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente“, netušil, jakou odezvu jeho počin vyvolá. Původně pozval jen několik svých kamarádů, jenže akce se přes noc masivně rozrostla a z komorní akce se stal masový happening. Účast prozatím potvrdilo jedenáct tisíc lidí.

Rozsah akce Přikryla překvapil a obává se, aby se mu manifestace nevymkla z rukou. Obrátil se proto na policii, aby na místo konání vyslala antikonfliktní tým. Protest by totiž podle něj měl být důrazný, ale klidný a slušný. Zároveň by měl být dobře viditelný, a tak si účastníci happeningu mají přinést červené karty, které se ve fotbale a jiných sportech udělují za závažné fauly. Tady mají podle organizátora akce symbolizovat vyloučení či odmítnutí.

K rozhovoru s prezidentem zřejmě ale vůbec nedojde. Miloš Zeman nakonec na Národní třídu nepůjde. Místo toho se vydá k památníku sametové revoluce na Albertov, kde uctí památku oběti nacistů Jana Opletala. Přikryl tak za všechny účastníky akce sepsal prohlášení, které hodlá poslat na adresu prezidentské kanceláře:

„Pane Miloši Zemane,
přestože jste dostal důvěru nadpoloviční části zúčastněných voličů a slíbil jste, že zem sjednotíte a budete ji s úctou a patřičnou odpovědností zastupovat, získané funkci jste se zpronevěřil a nezastupujete občany této země na úrovni odpovídající svěřenému úřadu.
Vaše pochybení se hromadí a jsou závažná. Nepracujete dobře.
Nahlédneme-li na Váš úřad jako na práci, je třeba zdůraznit, že neplníte dobře svůj slib, nenaplňujete úřad prezidenta obsahem, který má z popisu funkce mít, nechráníte naši státnost, nepěstujete morální hodnoty národa a nechráníte naši čest. A v neposlední řadě, nespojujete, ale rozdělujete národ.
Proto jsme se rozhodli Vás veřejně odmítnout.
Prosím, zvažte s přihlédnutím ke svým činům a zdraví svou abdikaci.“

Povaleči z pražských kaváren

Nezahálí ani příznivci české hlavy státu. Včera se například na prezidentovu stranu rázně postavila Strana práv občanů, která vytvořila petici „Bráníme českého prezidenta“, o které ParlamentníListy.cz rovněž informovaly. Její členové hodlají obcházet české domácnosti a podepsané archy údajně věnují prezidentovi k Vánocům.

„Útoky na prezidenta České republiky Miloše Zemana dlouhodobě přesahují všechny únosné meze. Česká žlučovitá média pořádají na hlavu státu doslova štvanici. Nejrůznější povaleči z pražských kaváren tyto frontální útoky režírují, domnívaje se, že jim stále patří republika. Ale to se mýlí,“ stojí v petici, jíž zaštítil předseda SPO Jan Veleba.

„Pražská kavárna proto křičí, vzteká se a kope kolem sebe. Naštěstí pro naši zemi režiséři těchto útoků mají ve svých politických fajfkách již pomálu tabáku,“ konstatuje se spokojeně s tím, že lidé se selským rozumem už pražskou kavárnu prohlédli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…