Zeman má nejvíce podpisů, kandidovat na Hrad může i dalších devět lidí

04.11.2012 12:12

Již devět lidí se může s lehkou nadsázkou označovat za prezidentské kandidáty. Do konce sběru podpisů totiž zbývají poslední dva dny. Skupinku devíti lidí, kterým se podařilo nasbírat víc jak 50.000 podpisů, vede Miloš Zeman se 105.000 podpisy. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl naopak zažívá perné chvilky a podporu hledá i u zákonodárců.

Zeman má nejvíce podpisů, kandidovat na Hrad může i dalších devět lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

Oficiálně se již registrovali místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, bývalý ekonomický ministr Vladimír Dlouhý, poslední úřednický premiér Jan Fischer, europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Miloš Zeman.

V pondělí se k nim připojí bývalá europoslankyně Jana Bobošíková (Suverenita) a výtvarník a skladatel Vladimír Franz, oba na základě nominace řadových občanů. Potřebné hlasy shání i herečka Táňa Fischerová a podnikatel a nový senátor Tomio Okamura. O splnění podmínek se do poslední chvíle snaží též prezidentův tajemník Ladislav Jakl, který nově hledá podporu i mezi zákonodárci. Celkem ohlásilo zájem obsadit křeslo po Václavu Havlovi a Václavu Klausovi na 25 lidí. Spojuje je kromě prezidentských ambicí i to, že žádný z nich není Václav.

V čele kandidátů je Zeman

Nejvíce hlasů od lidí podporujících kandidaturu se podařilo shromáždit Zemanovi, získal 105.000 hlasů. Překonal tak Fischera, jehož podpořilo zhruba 101.000 lidí. Fischer ale se sběrem přestal dřív a dřív se i zaregistroval. Roithové se pod petici podepsalo přibližně 81.000 lidí. Dlouhý, který studentům nabídl sbírání podpisů jako brigádu, shromáždil podpisy asi 60.000 lidí. Dienstbierovi dalo podpis 55.000 občanů, využil ale stranickou nominaci svých kolegů ze Senátu. Senátní nominací disponoval také Zeman.

Podpisy nesbírali kandidáti TOP 09 a ODS Schwarzenberg a Sobotka, které nominovali straničtí kolegové v parlamentu. Ministerstvo vnitra dostalo také přihlášku od inženýra Jiřího Kesnera, ale bez patřičné podpory. Pokud uchazeč k nominaci nedodá petici s nejméně 50.000 podpisy na podporu své kandidatury, případně ho nenavrhne alespoň 20 poslanců či deset senátorů, z volby bude vyřazen.

V lednu se vše rozhodne

Kandidáti budou muset do úterý 6. listopadu založit svůj volební výbor, který bude zodpovídat za financování volební kampaně a pořídit si bankovní účet pro financování kampaně. První kolo prezidentských voleb se bude konat 11. a 12. ledna 2013. Pokud v něm žádný z kandidátů nedostane nadpoloviční většinu hlasů, lidé si budou vybírat hlavu státu ze dvou nejúspěšnějších ve volebním finále o dva týdny později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…