Zeman má rád Fica, ale vztahy s Kiskou to neovlivní, ujišťoval hradní Kmoníček na ČT

31.03.2014 23:02

Slovensko o víkendu zvolilo nového prezidenta, Andreje Kisku, který média požádal o týden klidu po náročné kampani. Pozornost Slováků se ale také ve velkém upíná směrem k poraženému Robertu Ficovi a tomu, jak se s prohrou vypořádá. „Hlavní událostí voleb je jednoznačně jeho drtivá prohra,“ okomentoval výsledek voleb šéfredaktor deníku SME Matůš Kostolný v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Zeman má rád Fica, ale vztahy s Kiskou to neovlivní, ujišťoval hradní Kmoníček na ČT
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Kostolný hodnotí Kisku jako standardního evropského politika, který bude respektovat pravidla. Přestože se nabízí paralela s českým ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, on ji odmítá. „Oba jsou bohatí podnikatelé, co vstoupili do politiky. Ale jejich životní příběh je zcela odlišný,“ zdůraznil.

Připouští, že tato prohra může být začátkem pádu Fica, ale zásadní otázkou je, jak dlouhý ten pád bude. Jak totiž ukázaly dnešní výsledky průzkumu, strana Směr si stále udržuje popularitu mezi 35–40 procenty. „Ale pro samotného Fica je to obrovská rána, s níž zřejmě vůbec nepočítal,“ dodal šéfredaktor.

Vřelé blahopřání vítězi

Kiskovi k jeho vítězství už prostřednictvím telegramu popřál i český prezident Miloš Zeman a zároveň ho touto cestou pozval do Prahy. Přestože Zeman se netajil tím, že fandí Ficovi, odeslaná gratulace prý byla vřelá a přátelská. „Každý rok gratuluje 30 až 40 politikům, ale všechny do Prahy rozhodně nezve,“ pronesl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Souhlasil nicméně, že vztahy mezi českým a slovenským prezidentem budou zpočátku více úřední a formální, než by tomu tak bylo v případě vítězství Fica. Podle Kmoníčka je to ale normální, protože Fico a Zeman se spolu znají už deset let.

„Zeman je natolik demokrat, že má radost, že Slovensko mělo demokratické volby. A emoce do demokracie nepatří. Nepopírám, že má Fica rád, ale to neznamená, že to ovlivní vztahy mezi ním a Kiskou,“ dodal.

V případě Fica se prý ukázalo, že jeho největším soupeřem může být on sám. Jeho stranu to podle něj ale zatím neohrozilo. „Krize s 35 procenty popularity? O tak hluboké krizi si mohou nechat české strany jen zdát,“ podotkl Kmoníček s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…