Zeman měl pravdu! Rázný zemědělec se u Moravce nenechal odbýt

17.05.2020 14:43

Do druhé hodiny Otázek Václava Moravce zavítali soukromý zemědělec a lesník Daniel Pitek a náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč. Pitek se před kamerami veřejnoprávní televize dovolával slov prezidenta Zemana, že sucho teď pro Česko představuje mnohem větší problém než koronavirus.

Zeman měl pravdu! Rázný zemědělec se u Moravce nenechal odbýt
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
Českou republiku už šestý rok po sobě trápí sucho. Podle některých odborníků jsou rozměry katastrofického sucha mnohem větší, než se dalo předpokládat.

„To, co řekl prezident republiky Miloš Zeman, že sucho je dneska větší problém pro Česko než koronavirus, tak s tím bych souhlasil, protože u sucha hrozí rozpad ekosystémů, což už se dneska děje a ohrožuje to celou společnost, zatímco koronavirus ohrožoval jen určitou část společnosti,“ varoval Pitek.

Podle soukromého zemědělce je situace tak vážná, že se na jedné straně musíme situaci přizpůsobovat, ale současně bychom se prý také měli odklonit od fosilních paliv, jejichž spalování situaci jen a jen zhoršuje. Vládě vyčetl, že se v boji se suchem snaží řešit spíše následky než příčiny.

Sekáč oponoval, že se vláda snaží řešit situaci komplexně a Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství v této věci spolupracují a existuje celá řada programů na boj se suchem, i když se tak možná nejmenují.

Pitek si ale trval na tom, že se v boji se suchem nedělá dost a vláda by měla zemědělce namotivovat k tomu, aby rozdělila obří pole ještě z dob komunistické kolektivizace, byla rozdělena na menší půdní celky. Doporučoval také, že je třeba dbát o živočišnou výrobu, protože zvířata dodávají do půdy živiny.

Sekáč ho okamžitě ujišťoval, že toto se děje a s dodáním většího množství živin do půdy se počítá. Otázkou prý jen je, kolik vydá stát na boj se suchem peněz. „Nejsme v situaci, kdy tady budeme mávat nějakými obrovskými částkami,“ upozornil Sekáč s tím, že čím víc peněz na boj se suchem půjde, tím víc opatření bude možné zrealizovat.

Pitek promluvil také o závlahových systémech, které se budovaly už za komunismu a řada z nich dnes nefunguje.

Další velký problém vidí v zástavbě stále většího množství zemědělské půdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…