Zeman mimo? Věděl, s kým mluví a o čem. Pavel Blažek to ve SPOLU možná schytá...

22.10.2021 7:48

„Musíme se ptát, zda je prezident zdráv, třeba stokrát, než mu omezíme pravomoci,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jenž se setkal s Milošem Zemanem po jeho hospitalizaci v ÚVN na konci září. Tehdy bylo prý znát, že je unaven. Pokud by stav prezidenta byl i nadále takový, jak uvedla před pár dny ÚVN, bude prý namístě omezení jeho pravomocí.

Zeman mimo? Věděl, s kým mluví a o čem. Pavel Blažek to ve SPOLU možná schytá...
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala a Pavel Blažek (oba ODS).

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář ve čtvrtek zveřejnil videozáznam pořízený 14. října, na němž Zeman v nemocnici osobně podepisuje za přítomnosti předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka svolání zasedání nové Poslanecké sněmovny.

Mynář ostře kritizuje kroky Senátu a opozičních politiků k aktivaci článku 66 Ústavy ČR, který mj. řeší zbavení prezidenta jeho pravomocí a jejich převedení na premiéra a na předsedu Poslanecké sněmovny.

Pochybnosti o zdravotním stavu prezidenta ale u některých přesto přetrvávají. K situaci se v dnešním tisku vyjádřil Pavel Blažek, který byl spolu s předsedou ODS Petrem Fialou jediným opozičním politikem, jenž v předvolební době viděl hlavu státu během úřadování v Lánech, a sice v den, kdy ten se vrátil z první hospitalizace na konci září.

„Za panem prezidentem jsme byli s Petrem Fialou letos třikrát. Až nyní si toho všimli novináři. Důvod byl jednoduchý, součástí všech rozhovorů vždy byla ústavněprávní problematika. Rozhovory se týkaly i justice. Prezident Zeman se mě během celého funkčního období občas ptával na názory na justici,“ sdělil Blažek.

Hovořili i o novém předsedovi Nejvyššího správního soudu: „Předseda Nejvyššího správního soudu pan doktor Michal Mazanec kvůli věku letos ve funkci končí. Zajímalo mne, jestli má prezident představu o jeho nástupci. Jedno jméno mi řekl, šlo o jméno stávajícího soudce Nejvyššího soudu. Ale nechci o něm mluvit,“ říká Blažek.

Zároveň popsal, v jaké kondici byl prezident před čtyřmi týdny. „I z toho, co vám říkám, jasně plyne, že tehdy byla debata s prezidentem zcela racionální. Pak asi došlo ke zhoršení jeho zdraví do stavu, jaký je dnes. Nicméně bylo vidět, že je unaven. Ten den ho totiž přivezli z jeho první hospitalizace v ÚVN.“

Podle svých slov Blažek nepozoroval, že by byl tehdy prezident dezorientovaný. „Nepřísluší mi komentovat zdravotní stav kohokoliv. Prezident ale určitě věděl, s kým mluví a o čem mluví, “ zmiňuje Blažek. Jestliže bude zpráva lékařů z ÚVN stejná jako nyní, pak k omezení jeho pravomocí podle Blažka dojít musí.

Nyní nepovažuje za dobré, aby kancléř prezidenta republiky otevřeně kritizoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). „Žádný státní úředník nemá obviňovat šéfa Senátu z pokrytectví a z kdovíčeho. Všem je také jasné, že způsob informování o Miloši Zemanovi dobrý nebyl. Kancléř naštval komplet celý národ včetně voličů Miloše Zemana,“ říká Blažek na Mynářovu adresu.

Je Blažek připraven hlasovat pro omezení pravomoci hlavy státu? „Musíme počkat do 8. listopadu. Do té doby se nemá co udát. Pokud se ustanoví Poslanecká sněmovna, což znamená, že si zvolí předsedu, a prezident stále nebude v kondici, přichází do úvahy použití ústavního článku 66,“ míní.

Rozhodně je dobré před hlasováním ve Sněmovně chtít od ÚVN aktualizovanou zprávu o zdravotním stavu prezidenta: „Nic nebrání tomu, zeptat se znovu. Jde o tak závažnou věc, že nesmí dojít k omylu. Musíme se ptát, zda je prezident zdráv, třeba i stokrát, než mu omezíme pravomoci,“ upozorňuje Blažek s tím, že očekává obstrukce opozičních stran, především SPD.

„Bude-li po 8. listopadu stanovisko lékařů stejné jaké je teď, nezbude nic jiného, než toto rozhodnutí učinit. Prezident má naprosté právo se obrátit na Ústavní soud. Důležité je, že veškeré kroky, které by se udělaly, ještě než by Ústavní soud případně rozhodl, by byly platné,“ uzavírá Pavel Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…