Zeman nás chce zničit. Bojujme a zemřeme se ctí, padlo prý na vrcholné schůzi ČSSD

22.07.2013 9:13

Časopis Respekt, který se profiluje převážně opozičně vůči prezidentu Miloši Zemanovi a jeho krokům, popisuje průběh nedávné schůze poslanců sociální demokracie, kde hlavním tématem bylo chování Zemana a jeho prodloužené ruky v ČSSD Michala Haška. Právě mezi ním a šéfem strany Bohuslavem Sobotkou to vře. Hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka rozhodne, který z předních mužů ve straně má navrch.

Zeman nás chce zničit. Bojujme a zemřeme se ctí, padlo prý na vrcholné schůzi ČSSD
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Na schůzi poslaneckého klubu se podle časopisu dokonce dvakrát aplaudovalo. Opakovaný potlesk si vysloužil poslanec Cyril Zapletal svou kritikou Haška za to, že nedrží stranickou linii, když za zády kolegů živí naděje prezidentovy úřednické vlády. "Zeman nás chce zničit a je třeba bojovat. Jinak nás zahubí. A jestli máme zemřít, tak ať alespoň zemřeme se ctí," hřímal poslanec a pobízel své spolustraníky k boji se Zemanem a jeho vládou.

Haška se ovšem kritika zřejmě vůbec nedotýká. Chová se sebevědomě, vtipkuje s novináři, je uvolněný, rozdává prý suverénní úsměvy. "To víte, že se sejdeme, sejdeme se na Vlachovce," odpověděl na novinářskou žádost o schůzku.

Sobotka se zdržuje komentářů

Šéf strany Bohuslav Sobotka se s Haškem do řeči příliš často nedává. Podle Respektu spolu mezi čtyřma očima nemluvili už dlouho. Sobotka ani po Haškově podpoře Rusnokova kabinetu nepožadoval osobní vysvětlení a pouze vzkázal, že jde o Haškův osobní názor.

Kolegové mu jeho smířlivý postoj tentokrát ani nevyčítají. Jednání s Haškem je podle nich zbytečné. Druhého nejsilnějšího muže strany prý přirovnávají  k plastelíně - přilepí se a tvaruje podle situace. "A zrovna teď ho formuje Zeman. S prezidentem se Hašek schází pravidelně a spolustraníci to vědí," dodává časopis.

Sobotka nemá rád konfliktní situace, většinu komentářů si odpouští a vyhýbá se přímým střetům. Svého sebevědomého kolegu Haška a jeho chování rovněž komentovat nechce. Rozdílnost mezi oběma označuje za "střet dvou politických kultur".

Kdo z obou předních mužů ČSSD má navrch, vyplyne již brzy - při hlasování o důvěře Rusnokově vládě. Při něm se ukáže, kdo koho dokáže přetlačit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…