Zeman neměl Sobotku takto zkoupat, říká odborník k výstupu před kamerami

01.02.2014 12:58

Miroslav Sklenář na Pražském hradě pracoval pro Václava Havla i pro Václava Klause jako ředitel protokolu. V sídle českých králů prožil celkem deset let. V rozhovoru pro MF Dnes hodnotí výstup při jmenování vlády, kdy prezident dostal od Sobotky dopis plný chyb a patřičně to okomentoval. Podle Sklenáře šlo o oboustranný trapas.

Zeman neměl Sobotku takto zkoupat, říká odborník k výstupu před kamerami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

Na prvním místě Sklenář poznamenává, že se vláda mohla velmi dobře připravit na své jmenování, když už na ně čekala tak dlouho a premiér Bohuslav Sobotka nemusel prezidentu Zemanovi předávat dopis, ve kterém byla zkomolená jména ministrů a posty, které měli zastávat. Chybovat je však lidské, a když už na chyby došlo, prezident je neměl zdůrazňovat v přímém přenosu.

„... když někdo prohřešek spáchá, je to špatně. Ovšem pokud to řešíte tak, že ten prohřešek vlastně ještě zdůrazníte a toho člověka v tom ještě zkoupete, tak pak někdy to řešení je horší než samotný prohřešek. .... Nicméně, jmenování vlády je přece jen zásadní ústavní akt, který by měl být jednou za čtyři roky. Tímto (prezident Zeman) celý slavnostní okamžik, nechci říci, rovnou shodil, ale minimálně trochu snížil,“ míní někdejší ředitel protokolu. Zeman mohl Sobotkovi chyby vytknout, ale buď ještě před jmenováním, nebo až po něm.

Sobotka již popsal, že dokument vznikal v Lidovém domě a Sklenář byl úrovní listiny šokován. Premiér mohl o sepsání dopisu požádat např. Úřad vlády. A na Hradě si také mohli dopis přečíst, upozornit na chyby a vrátit listinu k předělání ještě před samotným jmenováním. Nakonec však Sklenář připomíná rčení „starého psa novým kouskům nenaučíš“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…