Zeman odhalí své velvyslance. Klausová bude muset počkat

19.07.2013 15:29

Podle ředitele hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka prezident Miloš Zeman příští týden podepíše první várku velvyslanců. Další část jmen by měla být veřejnosti známá do konce letních prázdnin. Jejich jmenování bylo zdrženo kvůli sporu exministra Karla Schwarzenberga s hlavou státu.

Zeman odhalí své velvyslance. Klausová bude muset počkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Budou to velvyslanci, kteří již mají souhlas hostitelské země a kterým už chybí jen finální Zemanův podpis, dodal Kmoníček. Pak už budou moci vyjet. Následovat bude druhá skupina diplomatů, o nichž bude muset jednat vláda. Seznam tvoří Ministerstvo zahraničních věcí. V druhém balíku velvyslanců se mohou objevit jména manželky bývalého prezidenta Livie Klausové i někdejšího kosmonauta Vladimíra Remka, kteří jsou favority prezidenta Zemana na posty ambasadorů v Bratislavě a v Moskvě.

"U první skupiny předpokládáme, že by měla být podepsána v průběhu příštího týdne, protože k tomu ještě musí proběhnout závěrečná diskuze," řekl Kmoníček. V první várce budou zejména diplomaté, kteří míří do afrických a asijských zemí. V těchto oblastech často jeden velvyslanec "obstarává" více zemí najednou. Měl by mezi nimi však být například i nový ambasador v Brazílii. Spekuluje se o diplomatu Jiřím Havlíkovi.

Další jména budou jasná do září

Do země s jednou z rychle rostoucích světových ekonomik má v říjnu s podnikatelskou delegací zamířit předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), uvedl Kmoníček. Druhá skupina diplomatů podle něj bude vládou projednána ještě v době letních prázdnin. Nový šéf diplomacie Jan Kohout do ní chce zařadit některá nová jména. Plánuje prý také změnit cílové destinace některých velvyslanců. Kvůli změnám v nominaci bude muset tento návrh na obměnu diplomatů projednat vláda.

Až poté přijde opět na řadu prezident, přiblížil Kmoníček. Podle něj se s nástupem nového ministra zahraničí vrátila původní praxe, podle níž Černínský palác konzultuje své návrhy na obsazení ambasád s Hradem. O tom, že takový postup byl běžný s prezidenty Václavem Klausem a Václavem Havlem, řekl na konci května i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Výběru velvyslanců by nemělo stát nic v cestě

Jmenování velvyslanců se zadrhlo kvůli sporu mezi prezidentem Zemanem a nyní již bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Prezident prosazoval na velvyslanecké posty Klausovou a Remka, což se jeho oponentu z prezidentské kampaně nelíbilo. Kvůli sporu Zeman odmítal podepsat i jmenování jiných ambasadorů.

Schwarzenberg ve funkci skončil po demisi premiéra Petra Nečase, čímž skončila dosavadní vláda tvořená koaličními stranami ODS, TOP 09 a LIDEM. Po jejím odchodu Zeman jmenoval úřednický kabinet, v němž post ministra zahraničí zastává Kohout, někdejší dlouholetý diplomat působící již jednou v úřednické vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…