Zeman porušil Ústavu, křičí muž od Petra Nečase. Znalec ho však klidní: Nic se nestane

28.06.2018 10:28

Porušil Miloš Zeman Ústavu nebo Hamáček důvěru v něj svěřenou členy ČSSD? Kauza Poche nekončí, nyní se řeší, jak to bylo se seznamem ministrů, který Andrej Babiš poslal Miloši Zemanovi. Byl Poche navrhnut a nejmenován? Obešel Jan Hamáček vedení ČSSD a nechal se navrhnout na ministra zahraničí? Co vlastně poslal Andrej Babiš na Hrad? Těmito otázkami se zabýval server Forum24.

Zeman porušil Ústavu, křičí muž od Petra Nečase. Znalec ho však klidní: Nic se nestane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše předsedou vlády. Již podruhé

Podle Andreje Babiše Poche navrhnut byl. „Je tam pan Poche, protože sociální demokracie jasně řekla, že pokud ho nenavrhnu, tak oni pro vládu hlasovat nebudou, tak samozřejmě na základě této situace jsem pana Pocheho navrhnul,“ prohlásil premiér v Radiožurnálu.

Anketa

Bude Miroslav Kalousek zvolen do příští Poslanecké sněmovny?

9%
91%
hlasovalo: 9013 lidí

Pokud tomu tak bylo, pak Miloš Zeman porušil Ústavu, protože Pocheho nejmenoval, ačkoliv měl, shodují se ústavní právníci Jan Kysela a Stanislav Balík. Dočasný ministr není pojem, který by byl v Ústavě ČR k nalezení, takže Jan Hamáček je plnohodnotný ministr a je namístě otázka, zda byl tento akt prezidenta republiky legitimní.

Je zde další možnost, zdroje z Hradu sdělily serveru Aktuálně, že Andrej Babiš poslal Miloši Zemanovi druhý dopis. Ten měl obsahovat na postu ministra zahraničí Jana Hamáčka místo Miroslava Pocheho. Porušení Ústavy by pak měl Miloš Zeman z krku. Možnost „vykoupat“ Andreje Babiše za druhý dopis si nenechala ujít opozice. Vyzvala preméra, aby celou situaci objasnil. Babiš na výzvy direktně nereagoval.

„V pondělí v devět hodin deset minut jsme doručili na Hrad nominaci, nominoval jsem pana Pocheho na tu pozici. My jsme o tom diskutovali s panem prezidentem, a aby nevznikla nějaká krize, tak vznikla ta varianta s pověřením,“ zamlžil Babiš situaci. Jak však bylo zmíněno, žádné „pověření“ v Ústavě neexistuje.

„Premiér odnesl na Hrad seznam se jménem Miroslava Pocheho. Hrad ho odmítl. Na základě této definitivní informace premiér požádal prezidenta, aby dočasně pověřil řízením resortu zahraničí pana Hamáčka, šlo to ze strany pana Babiše,“ řekl místopředseda ČSSD Martin Netolický. Babiš se tedy zachoval podle parafráze  Groucho Marxe: „Toto jsou mé nominace. Pokud se vám nelíbí, no, mám i jiné.“

Nyní se nabízí otázka, zda Jan Hamáček věděl o této variantě a souhlasil s ní. Podle zdrojů z Hradu ano. To by znamenalo, že Hamáček šel proti předsednictvu ČSSD, které na Pochem trvalo a vědomě tak Babišovi umožnil porušit koaliční smlouvu.

Ale celá záležitost může vyznít do ztracena, protože kde není žalobce, není ani soudce, myslí si Lukáš Jelínek, politolog a komentátor. „Sotva by se ministrem zahraničí stal J.Hamáček, kdyby se na tom o víkendu trojice Zeman–Babiš–Hamáček aspoň ústně nedohodla,“ říká ve svém příspěvku na Twitteru a považuje debaty o seznamech za zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…