Zeman přijde na vládu, až se bude jednat o Národním parku Šumava

21.07.2014 14:49

Prezident Miloš Zeman dnes pochválil vládu za to, že začíná dávat lidem důvěru a naději. Sobotkův kabinet ale také kritizoval za to, že se mu dlouho nedařilo shodnout se na jménu českého eurokomisaře. Prezident to uvedl poté, co se dnes poprvé zúčastnil jednání nynější vlády premiéra Bohuslava Sobotky. Zeman také prozradil, že dalšího jednání vlády se chce zúčastnit, až bude projednávat zákon o Národním parku Šumava a konečnou verzi zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Zeman přijde na vládu, až se bude jednat o Národním parku Šumava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Zeman si v úvodu neodpustil jedovatý osten vůči bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Uvedl, že asi před rokem se účastnil jednání kabinetu tehdejšího předsedy vlády Nečase. Ten prý tehdy prohlásil, že zvýšení minimální mzdy o 500 Kč projde jen přes jeho (Nečasovu) politickou mrtvolu. Tento výrok Zeman ohodnotil s tím, že to byla dobrá prognóza.

„Největší pozitivum, které u této vlády vidím, je, že začíná dávat lidem důvěru a naději, protože ekonomický růst je tak trochu i psychologický fenomén,“ uvedl s tím, že u vlády vidí ochotu investovat. „Máte li vládu, jako byla ta Nečasova, můžete ji přirovnat ke dvěma lékařům, kdy jeden pacienta škrtí a druhý mu pouští žilou a diví se, že se jeho stav blíží klinické smrti,“ neodpustila si hlava státu další rýpnutí do bývalé pravicové vlády.

Jourová je skvělá volba, říká prezident

Zeman ale kritizoval i Sobotkův kabinet, který se podle jeho názoru měl na jméně českého eurokomisaře dohodnout dříve, aby pak Sobotka nemusel jezdit do Bruselu proto, „aby nám řekli, kdo bude eurokomisařem“. Na druhou stranu nominaci Věry Jourové považuje za skvělou volbu.

Uvedl také, že na jednání vlády bude chodit v případě, když bude mít na některý z projednávaných bodů odlišný názor. Konkrétně uvedl, že na rokování kabinetu přijde v případě, kdy se bude projednávat senátní návrh zákona o Národním parku Šumava. Účastnit se jednání vlády bude chtít prezident i v případě, kdy bude projednávat konečnou verzi zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nařkl z toho, že nemluví pravdu, když říká, že nám EU nehrozí sankcemi, pokud u nás od ledna příštího roku nezačne platit služební zákon. Ohledně jeho znění také řekl, že se se současnou koalicí neshoduje v tom, aby zůstali zachováni tzv. političtí náměstci. Chápe, že je kvůlli nim v koalici klid a mír, ale je to podle něho příliš vysoká cena.

Tzv. ekonomická diplomacie by se podle Zemana měla zaměřit na poněkud opomíjený střeodoasijský region, zmínil konkrétně Kazachstán, Turkmenistán či Ázerbájdžán, ale i Čínu, Vietnam a Mexiko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…