Zeman přivezl houby. A mluvil o Davidu Rathovi

05.04.2017 11:40

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil na krajském úřadě Středočeského kraje svou třídenní návštěvu kraje. V diskuzi se zastupiteli i starosty došlo na mnohé otázky. Provádět po kraji Zemana bude hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Zeman přivezl houby. A mluvil o Davidu Rathovi
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Chtěl bych blahopřát všem, kdo byli zvoleni. Všichni jste vyhráli a já vám přeji, aby se vám práce dařila a abyste Středočeskému kraji něco pozitivního přinesli,“ řekl úvodem. Podle jeho slov je Středočeský kraj krajem, kde přibývá obyvatel. „Je nutné podporovat populační explozi. Migraci z jiných krajů a ze zahraničí můžete vytvořit také příjemným prostředím,“ dodal.

A samozřejmě, že došlo i na Zemanovo oblíbené téma hospiců a tzv. kladiva na hejtmany. „Jde o seznam destruovaných památek, které by zasluhovaly úpravu,“ zmínil. „Každý má odpovědnost za svoji růži,“ citoval pak Saint-Exupéryho, že by se krajští představitelé měli starat o všechny památky.

První otázka směřovala ke kauze středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). „Pan David Rath podal ústavní stížnost, že se vměšuji do jeho procesu. Každý občan má svaté právo vyjádřit se nad každým procesem. Jsem rád, že ministr spravedlnosti podal stížnost na porušení zákona,“ pochválil Roberta Pelikána (ANO), kterému se nelíbí poslední rozhodnutí soudu v celé kauze. „Soudce, který zamítl používání odposlechů, má za sebou celou řadu závažných kauz. A já uvažuji o tom, že na něj podám kárnou žalobu,“ podotkl Zeman.

Řeč přišla i na amerického prezidenta Donalda Trumpa (USA) a na byrokracii v Česku. „Stát, kde bují úředníci, je neefektivní stát. A musíme zabránit tomu, aby úředníci buzerovali starosty jednou kontrolou za druhou a aby si vymýšleli nejrůznější formuláře pro to, aby ospravedlnili svoji existenci. Jsem zastáncem snížení počtu úředníků. Myslím, jediná cesta je zmrazit mzdové fondy,“ dodal.

V závěru se hovořilo o kroužkování jako o způsobu volby. „Můj názor se vyvinul od podpory kroužkování až k podpoře přímé volby hejtmanů, primátorů či starostů. Měl by jím být zvolen ten, kdo získal největší počet hlasů na kandidátce vítězné strany,“ řekl jasně Zeman.

Závěrem se Zeman podepsal do pamětní knihy a vyměnil si s hejtmankou dary. Jermanová si od prezidenta převzala med z lánského včelařství, houby z lánské obory i slivovici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…