Zeman prý má třaskavý materiál na šéfa BIS Koudelku. Ten by podle prezidenta měl skončit

10.10.2020 12:12

Prezident Miloš Zeman již popáté obdržel od vlády návrh povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti generála – a již popáté jej odmítl. V rozhovoru pro MF DNES se navíc prezident rozhovořil o zásadních informacích, které o jeho činnosti zjistil.

Zeman prý má třaskavý materiál na šéfa BIS Koudelku. Ten by podle prezidenta měl skončit
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Prezident ve velkém rozhovoru pro sobotní MF DNES sdělil, že Kancelář prezidenta republiky připravuje materiál, který se týká ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. „Jak jste si možná všimli, tak v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat pan Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS. A já panu premiérovi při naší nejbližší večeři předám materiál, který se týká pana Koudelky,“ sdělil prezident Zeman, s tím, že tento materiál bude argumentací k jeho rozhodnutí.

Prezident si myslí, že Koudelka by měl být z čela tajné služby odvolán. „Ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné,“ dodal.

Na prezidentova slova reagoval na Facebooku Andor Šándor, bezpečnostní expert a bývalý zpravodajec. Ten se velmi podivuje, co se to v českých tajných službách děje, protože v institucích, které jsou z principu tajné, je opravdu zvláštní, když se špinavé prádlo pere veřejně.

„I člověk neznalý prostředí tajných služeb si musí položit otázku, co se vlastně děje v BIS? Ve službě, která je podřízena vládě a prezident ji může úkolovat pouze s jejím vědomím. Nemělo by se toto ‚špinavé prádlo‘ (pokud je, sám nemám možnost to posoudit) prát mimo veřejnost?“ napsal. A pokud to nezajímá veřejnost, určitě to, podle Šándora, zajímá ostatní tajné služby, které s BIS spolupracují a očekávají od ní důvěryhodnost.

Později dodal, že bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom, který měl pro prezidenta materiál týkající se plukovníka Koudelky zpracovávat, je jako bývalý zpravodajec vázán speciálními pravidly pro mlčenlivost.

„Pozornost by si jistě zasloužil obsah sděleného prezidentské kanceláři bývalým šéfem analytiky BIS Jiřím Romem na svého bývalého šéfa Koudelku. Nedošlo k vyzrazení utajovaných informací? Jak jsem napsal, BIS je podřízena vládě. Co na to NBÚ?“ zajímá Šándora.

Michal Koudelka se stal šéfem BIS v srpnu 2016 na návrh tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky. Od roku 2016 jej vláda opakovaně navrhuje do generálské hodnosti. V březnu 2019 byl oceněn Tenetovou cenou od americké CIA. Opakovaně varuje před Ruskem a Čínou, které se podle něj snaží zničit EU a NATO.

Koudelka rovněž varoval před „prosovětskou interpretací moderních dějin na českých školách“, která je podle něj součástí ruské strategie hybridní války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…