Zeman s Klausem na smeťáku... Prezident domluvil a z Kavčích Hor zahřmělo

26.12.2022 15:09 | Ze sítí

„Sbohem a šáteček.“ Prezident Miloš Zeman o druhém svátku vánočním přednesl své poslední vánoční poselství před březnovým koncem mandátu. „Na smeťáku politických dějin,“ zamávali mu na rozloučenou jeho odpůrci. Ti také kritizovali, že prezident zaměřil svůj projev až příliš moc na svou osobu.

Zeman s Klausem na smeťáku... Prezident domluvil a z Kavčích Hor zahřmělo
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Miloš Zeman v posledním Vánočním poselství

Prezident Zeman ve svém vánočním projevu bilancoval nejen končící rok, ale i svou politickou kariéru a zúčtoval se svými odpůrci.

Nejen novináře nenechal jeho projev chladnými. V internetové obci se chvíli poté, co těmto „nulám“ zamával na rozloučenou, strhla vlna kritických reakcí.

Role glosátora prezidentova vánočního projevu se ujal redaktor České televize Petr Vašek: „Máme válku na Ukrajině, už nemám rád Rusko, ale Ukrajinu, máme energetickou krizi, nemám rád Green Deal, máme vysokou inflaci, vyměnil jsem skoro všechny členy Bankovní rady ČNB, máme vysoký schodek 375 miliard, takže zvyšte daně, 32 let jsem byl v politice, jako premiér jsem zrušil povinnou vojnu, prodal jsem banky a pak mě ti zrádci z ČSSD nezvolili prezidentem, po 10 letech jsem se díky přímé volbě prezidenta znovu vrátil do hry, jezdil jsem do Číny a do Ruska, abych zvýšil export, nemám rád politické komentátory, na které 9. března zapomenu, mám rád Izrael, Izrael má rád mě a v důchodu si budu číst. Umím veršovat Nezvala, takže Sbohem a šáteček, na konci si zamáváme,“ sepsal vánoční poselství Miloše Zemana v kostce.

Pod jeho příspěvkem se na adresu Miloše Zemana zcela bez okolků vyjádřil jeho kolega z ČT, reportér Erik Knajfl. Dosluhujícího prezidenta rovnou vyprovodil na politické odpadiště za Zemanovým předchůdcem: „S V. Klausem jim to bude na smeťáku politických dějin slušet…“ znělo jeho rozloučení se současnou hlavou státu.

Novinář Václav Dolejší se Zemanově rekapitulaci působení v politice a následnému rozloučení vysmál a vzpomněl přitom na odchod Vladimíra Mečiara. „Já už se bál, že se dojme sám nad sebou a začne na rozloučenou zpívat jako Mečiar…“ komentoval prezidentovo vystoupení.

Komentáři neušel Zemanův projev k národu ani ze strany neúspěšného kandidáta na prezidenta Michala Horáčka, podle něj byl zbytečně moc sebestředný. „Miloš Zeman projev k národu, tradiční ‚poselství o stavu země‘, věnoval – sám sobě. Ze spoluobčanů zmínil jen ‚zakomplexované, neúspěšné nuly‘. Za nic, dokonce ani za 9 let svého lokajského postoje k Rusku, který přispěl k jeho agresi, se slovem neomluvil,“ kritizuje obsah vánočního poselství hlavy státu.

Zeman dnes nejprve hodnotil uplynulý rok. Řekl, že jako prezident hlavně hájil české národní zájmy. Vládě radil přijmout návrhy ekonomů na daňové změny. Prohlásil také, že věří, že tlak svobodných zemí přiměje Rusko opustit Ukrajinu.

Zhruba ve dvou třetinách svého necelých 17 minut dlouhého projevu pak rekapituloval svou politickou kariéru, kterou se chystá uzavřít. „Po 8. březnu odejdu do starobního důchodu, budu číst zajímavé knihy a tak trochu budu i vzpomínat,“ poznamenal.

Doplnil, že jako každý politik se občas setkával přímo nebo zprostředkovaně i se „závistivými a zakomplexovanými nulami“, ať už mezi politickými komentátory, či mezi neúspěšnými politiky. „Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu, naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku,“ dodal prezident Zeman.

Rozloučil se parafrází slov básně Vítězslava Nezvala. „Kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ řekl Zeman. Prezident, kterému v minulosti lékaři zakázali kvůli zdravotním problémům kouření a alkohol, v závěru projevu připil divákům číší s červenou tekutinou. 

Prezident Zeman od začátku svého působení na Hradě přesunul tradiční projev z Nového roku na 26. prosinec. Načasování poselství na Vánoce vysvětlil po svém nástupu do funkce Zeman tím, že chce navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Na Nový rok promluví premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Loni prezident Zeman ve svém poselství podpořil povinné očkování proti covidu-19 jako nejjednodušší cestu, jak potlačit koronavirovou pandemii. Tehdy čerstvě jmenované Fialově vládě doporučil vedle covidu-19 prioritně řešit rozpočtový schodek, ale také ceny energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi se Zeman trefil,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 26.12.2022 15:20:10
protože první nuly se již ozývají. Kolik jich asi nakonec bude a doufám, že nebude chybět ta největší nula, tedy MPA.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…