Zeman se dobře baví na účet snobské pražské kavárny, napsala známá kritička Spáčilová

31.10.2017 19:48

Kulturní kritička Mirka Spáčilová se v textu pro server iDnes.cz vrátila k oslavě státního svátku na Hradě. Uvažovala, co všechno chtěl asi Zeman veřejnosti vzkázat, když vyznamenal toho, koho vyznamenal.

Zeman se dobře baví na účet snobské pražské kavárny, napsala známá kritička Spáčilová
Foto: ReproFoto: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října opakovaně ocenil umělce, kteří rozdávají radost a úsměv. Podle Spáčilové si tak připravoval půdu pro to, co udělal o pár minut později, pro vyznamenání zpěvačky Heleny Vondráčkové nebo režiséra Zdeňka Trošky. Rozhodně to prý neznamená, že by Zeman zbožňoval písně Vondráčkové nebo Troškovy filmy. Možná si čte Williama Shakespeara, ale je si vědom toho, že zmíněné umělce mají rádi jeho voliči, takže jim vlastně ukazuje, že je jejich prezidentem a že jim rozumí.

„Možná tak učinil z důvodů čistě státotvorných, prezident prostě nesmí označit za ignoranta žádného občana, čili ani diváka. Možná si tak chtěl naklonit širší voličskou základnu, možná hodlal pozlobit intelektuální povýšenost takzvané pražské kavárny. Ale docela určitě, komerčně či nekomerčně, se dobře bavil,“ napsala Spáčilová.

Celý článek naleznete zde.

Připustila také, že prezident vyznamenal umělce, kteří ho podpořili v minulé volbě a kteří ho podporují i teď. To je jistě pravda. V tom se ale prezidentovi nelze moc divit, málokterý prezident by asi vyznamenával své oponenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…