Zeman se na sv. Václava dožívá sedmdesáti let. Komentátor připomíná Zemanovy hvězdné chvíle

27.09.2014 9:11

Lidové noviny přinesly jeden z komentářů, které reflektují sedmdesáté narozeniny prezidenta Miloše Zemana a popisují jeho stopu zejména v polistopadových dějinách země. Petr Nováček mimo jiné popisuje okamžik, kdy se Zeman rozhlédl a vydal se doleva, protože právě tam byl v roce 1992 nedostatek velkých osobností a tam prý viděl své místo k prosazení vlastního Já.

Zeman se na sv. Václava dožívá sedmdesáti let. Komentátor připomíná Zemanovy hvězdné chvíle
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček se domnívá, že při příležitosti významného životního jubilea se nesluší číst levity. Zemana označuje za robustní politický typus a vyjadřuje přesvědčení, že by jakékoli poklonkování nesnesl ani v den svých sedmdesátin. Zemana v textu sleduje od roku 1989, kdy vyšel jeho slavný článek Prognostika a přestavba a pak popisuje jeho vstup do Občanského fóra a potažmo do Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Zemanovy hvězdné chvíle však podle Petra Nováčka nastaly později. Komentátor připomíná Zemanovu otočku doleva, kde podle něj bylo velkých osobností pomálu a šance prorazit s vlastním Já značná. „A tak ve volbách v roce 1992 už kandiduje v jižních Čechách za sociální demokracii...“

Tehdy ovšem sociální demokracie pod vedením Čechoameričana Jiřího Horáka byla ještě slabou stranou. Jeho kritici se podle komentátora houfovali okolo Miloše Zemana a měli úspěch. „Ještě v roce 1992 se stává (Zeman) šéfem pražské ČSSD a v únoru 1993 na hradeckém sjezdu přebírá otěže celé strany,“ vzpomíná v LN Nováček.

ČSSD celou přetvořil

Ze Zemana se tak podle něj stal vážný protihráč Václava Klause. Zemanovi se totiž podařilo sociální demokracii přetvořit a ve volbách v roce 1996 získala 26,92 procenta hlasů. „Jestliže Václav Klaus před volbami v roce 1992 přirovnával ČSSD k ovádům, kteří nepříjemně štípou, leč jinak jsou neškodní, náhle měl na politické scéně v ČSSD a osobně v jejím předsedovi, též pragmatikovi a technologovi moci, vážného protihráče,“ vzpomíná na jedno z významných období Zemanova politického života Nováček.

Komentátor v LN zmiňuje ještě další výrazné okamžiky Zemanovy kariéry. Například opoziční smlouvu, na kterou je Zeman doposud hrdý, a píše i o jeho současných postojích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…