Zeman se nepěkně vyjádřil o studentech a školách. Mezi studenty

02.06.2016 12:08

Prezident Miloš Zeman se dnes dopoledne setkal v rámci své návštěvy Jihočeského kraje se studenty Střední rybářské školy a Vyšší odborné školy vodního hospodářství a ekologie Vodňany a Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Zeman se nepěkně vyjádřil o studentech a školách. Mezi studenty
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman hledí na jesetera

Anketa

Která televize vytváří nejdůvěryhodnější zpravodajství?

1%
96%
hlasovalo: 15427 lidí

„Vážím si vašeho oboru, na rozdíl od jiných oborů, které kritizuji, neboť jejich absolventi často končí na úřadu práce,“ sdělil Zeman s tím, že má mezi rybáři mnoho přátel. „U mého přítele Růžičky jsem se seznámil také s rybářem Jakubem Vágnerem, který poměrně dobře propaguje lovení v divokých vodách. Ryby pouští zpátky do vody. Je to takový rybář humanista,“ sdělil. Vzpomněl také na Jakuba Krčína ze Sedlčan a Jelčan. „Byl to geniální stavitel soustavy rybníků, který žil pod laskavou vládou Rožmberků, kteří tuto stavbu podporovali. Kdyby Jakub Krčín žil v dnešní době, zakázala by mu tyto rybníky Strana zelených, neboť na jejich místech byly mokřady s řadou komárů. V dnešní zemi, kdy se konají volby skoro každý rok, by si nikdo neodvážil podporovat projekt, který trvá 15–20 let, neboť smetanu by slízli až nástupci politiků a na ty dnešní nic nezbylo,“ podotkl Zeman. „Snažte se být jako on,“ vyzval studenty.

„Není-li první otázka, přejděme k druhé otázce,“ vyzval Zeman studenty poté, co se nikdo z přítomných nechtěl zeptat. Následovala otázka na vysoké školství. „Můj názor na vysoké školství je krajně negativní. Důvodem je, že vysoké školství je financováno podle počtu studentů. To je naprosto nesmyslné kritérium pro dotování vysokých škol, protože vysoké školy pak přijmou kohokoliv a bojí se vyloučit ty, kteří na studium evidentně nestačí,“ myslí si Zeman. Kritériem dotování vysokých škol by měla být uplatnitelnost na trhu práce. „Obávám se, že některé vysoké školy sklouzávají na úroveň středních škol. Některé střední školy sklouzávají na úroveň základních škol. A nejsem si jist, zda některé základní školy nesklouzávají na úroveň mateřských škol,“ dodal Zeman.

„Ryby jím pravidelně, nikoliv pouze o Vánocích. Mám rád štiku na tymiánu a smaženého kapra. Nejlepší ryba na světě je candát. Nemám rád kaviár. Ten má ráda moje žena,“ řekl Zeman na další otázku.

Došlo však i na brexit. „Tvrdím, ale mohu se mýlit, že referendum ve Velké Británii dopadne ve prospěch těch, kteří se snaží o udržení Velké Británie v Evropské unii. Kdyby se totiž Britové rozhodli pro brexit a odešli by z Evropské unie, vzniklo by další referendum o nezávislosti Skotska. Nezávislé Skotsko by pak vstoupilo do Evropské unie. A Velká Británie bez Skotska by již nebyla velká,“ řekl Zeman.

Další otázka směřovala k uprchlické krizi. „Kdyby byla uprchlická krize způsobena jen občanskou válkou na Blízkém východě, je to řešitelný problém. Ale tato občanská válka je jen jedním z problémů. Uvědomte si, že součástí proudu migrantů jsou i lidé z de facto bezpečných zemí, v nichž se nebojuje. Interpretoval bych uprchlickou krizi jako snahu dosáhnout lepšího života v jiné než vlastní zemi. A to ohrožuje Evropu,“ myslí si hlava státu. Podle jeho názoru uprchlická krize nezmizí. „Už teď je v Libyi připraveno 800 tisíc uprchlíků, kteří chtějí dokončit svůj exodus do Evropy,“ dodal. Muslimská migrace je podle jeho názoru do evropské kultury neintegrovatelná.

„Měl jste, nebo pořád ještě máte, osobu, která by byla vaším životním vzorem?“ zeptal se další student. „V české politice to je Tomáš Garrigue Masaryk, v evropské politice to je Winston Churchill,“ řekl své vzory Zeman. Negativními vzory jsou pro něj severokorejský diktátor Kim Čong-un, Josif Stalin a Adolf Hitler. 

Závěrem vyprávěl Zeman anekdotu. „Miloš Zeman a Václav Klaus přijdou do pekla. Zde sedí ďábel. Vedle ďábla se objeví šeredná babice, šestnáct bradavic, je špinavá, smrdí, tlustá. První před ně předstupuje Václav Klaus a ďábel mu říká, že má mnoho hříchů a bude tedy do konce pekelného života putovat s babicí. Když před trůn předstoupím já, vedle ďábla se objeví Claudia Schiffer. A ďábel říká: Claudie, máš mnoho, mnoho hříchů,“ řekl Zeman.

Prezident se následně podepsal do pamětní knihy fakulty. Ze školy si odvezl naporcovaného candáta, kaviár a další produkty z rybí prodejny. Nechyběl ani vypreparovaný okoun říční, který má připomínat setkání na fakultě. „Kaviár dám své manželce, candáta sním sám. A manželce řeknu: ‚Kaviár jsem si utrhl od úst, abys ho mohla sníst ty,‘“ doporučil studentům radu do manželství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…