Zeman se opět zlobí, že média zamlčela něco, co řekl. Znovu došlo i na Bakalu

09.12.2014 12:20

Již tradicí se staly úterní hradní tiskové konference prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka. Tentokrát pohovořil o Zemanově rozhovoru pro ruskou televizi, znesvěcení svatovítského chrámu i možných důvodech, proč byla z prezidentových úst na ČT vystřižena slova o Zdeňku Bakalovi.

Zeman se opět zlobí, že média zamlčela něco, co řekl. Znovu došlo i na Bakalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Vyjádřil se nejprve ke kauze českých chlapců, již několik let žijících v pěstounské péči v Norsku, kde je jejich matce upíráno právo se s nimi stýkat. Mluvčí Ovčáček zdůraznil, že prezident Zeman tuto kauzu neztrácí ze zřetele. Pak ocitoval z tiskového prohlášení, které k této věci Hrad vydal.

Dalším tématem byl rozhovor prezidenta Zemana pro První kanál ruské televize. Ovčáček novinářům objasnil, že rozhovor byl pořízen delší, než se nakonec v ruské televizi objevil, a Hrad se rozhodl jeho kompletní přepis zveřejnit na svých webových stránkách. „Nabízel mnohem širší obrázek o názorech pana prezidenta na zahraniční politiku, než bylo prezentováno v českých médiích,“ uvedl Ovčáček. Zmínil například Zemanova slova, že ukrajinský prezident Porošenko je moudrý člověk, se kterým se dá jednat.

Mluvčí se vyjádřil i k vyvěšení transparentu „Zde sídlí Putinova loutka“ na Chrám svatého Víta. „Toto tvrzení je nejen nepravdivé, ale zároveň se jedná o znesvěcení symbolu české státnosti politickou agitací,“ uvedl.

Posledním tématem Ovčáčkova vystoupení byl zásah České televize do projevu prezidenta Zemana. „Pan prezident byl tímto cenzurním zásahem České televize překvapen. Nevylučuje, že to mohlo souviset s tím, že pan Zdeněk Bakala letěl s premiérem Bohuslavem Sobotkou do USA,“ připomněl mluvčí.

V odpovědích na dotazy novinářů pak mluvčí zmínil chystanou schůzku prezidenta s premiérem, která má být standardní politickou konzultací, k jakým již v minulosti mezi oběma docházelo, a rovněž prezidentovu představu o zvyšování platů politiků. Prezident označil navýšení platů zákonodárců o čtrnáct procent za nenažranost a oznámil, že by je okamžitě vetoval. „Zvýšení o tři procenta je podle představ pana prezidenta, takže nevidí k tomuto kroku důvod,“ uvedl Ovčáček.

Na dotaz po klesající popularitě prezidenta pak poznamenal, že ještě neobjevil průzkum, který by prezidentovi přiřkl takový výsledek, jakého reálně dosáhl ve volbách. „Nejlepší odpovědí na tyto průzkumy je aktivita v krajích, setkávání s občany a vysvětlování postojů,“ uvedl mluvčí.

Pak ještě zpochybnil tvrzení, že proti Zemanovi protestují „tisíce lidí“ a zkritizoval poslance TOP 09, usilující o omezení prostředků na prezidentovy zahraniční cesty se zdůvodněním, že v cizině dělá jen ostudu. „Jde o politické gesto s cílem se zviditelnit,“ uvedl Ovčáček, který tiskovou konferenci zakončil připomínkou, čeho všeho se prezidentovi na jeho zahraničních cestách podařilo dosáhnout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …