Zeman se v Číně opět setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

02.04.2017 15:57

Prezident Miloš Zeman se letos při návštěvě Číny opět setká s prezidentem Si Ťin-pchingem. Poté se zúčastní konference o vybudování novodobé Hedvábné stezky. ČTK to řekl nový ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zeman se v Číně opět setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Zároveň odmítl, že by byla v ohrožení Zemanova cesta do USA. Diplomaté podle něj nyní jednají o termínu a formátu setkání s Donaldem Trumpem, nikoli o jeho samotném konání.

Do Číny pojede Zeman v květnu. „Máme potvrzeno, že se uskuteční bilaterální schůzka s čínským prezidentem,“ poznamenal Jindrák. Konat by se měla na začátku Zemanovy návštěvy, poté na ni naváže účast na mezinárodní konferenci o Hedvábné stezce, na které by se měly setkat asi tři desítky hlav států. Český prezident by měl navštívit Šanghaj a chystá se i další program, který bude mít hlavně ekonomické zaměření.

Cesta by měla být devítidenní. Podle Jindráka je tak dlouhá i kvůli delším přesunům a časovým rozdílům. Poznamenal, že cestování zabere asi dva a půl dne.

Pražský hrad počítá s účastí početné podnikatelské delegace, na jejímž složení se nyní pracuje. Zeman již v minulosti řekl, že ho do Číny doprovodí podnikatel Petr Kellner. Nejbohatší Čech a majitel skupiny PPF Kellner již se Zemanem u čínského prezidenta byl v roce 2014. Zeman se poté z Číny vracel letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T místo vládním speciálem. S čínským prezidentem se Zeman setkal také loni v Praze.

S Trumpem by se měl Zeman setkat již na konci dubna v USA

S účastí velké podnikatelské delegace se počítá i při červnové cestě českého prezidenta do Vietnamu. Spojena bude se zastávkou v kazašské Astaně, kde se Zeman zúčastní otevření Expa 2017. „Delegace by mohla být 120členná,“ uvedl Jindrák k velkému zájmu podnikatelů. Delegaci omezuje kapacita letadla. Návštěva Vietnamu bude podle Jindráka zaměřena zejména na ekonomické otázky, a to i kvůli vietnamské komunitě, která v České republice žije.

Ještě v květnu se Zeman zúčastní summitu NATO v Bruselu, který má být spojen s první návštěvou Donalda Trumpa v Evropě. Setkání špiček členských států Severoatlantické aliance bude důležité i kvůli pravděpodobné debatě o zvýšení evropských výdajů na obranu a kvůli snaze o větší zapojení NATO v boji proti terorismu.

S Trumpem by se měl Zeman setkat již na konci dubna v USA. V posledních týdnech se v médiích objevily pochybnosti, zda se schůzka uskuteční. Jindrák odmítl, že by byla cesta v ohrožení. Nejde podle něj o to, zda návštěva bude, či nebude, ale kdy a v jakém formátu. Za ideální scénář Jindrák označil nedávnou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové u Trumpa. Ta nejprve s Trumpem mluvila mezi čtyřma očima, pak se jednání rozšířilo i o další členy delegace. Doprovodit Zemana mají zájem ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…