Zeman se ve školství vyzná, uznal Gazdík. Ale řešil s ním i covid

02.12.2021 13:44

Nominant na ministra školství Petr Gazdík (STAN) na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem hovořil o svých vizích budoucnosti českého školství. Prezident byl podle Gazdíka o oblasti školství dobře informovaný. „Pan prezident byl také velmi detailně informován o mém životopise a znal mou práci,“ dodal Gazdík, kterému prý Zeman popřál ve funkci mnoho štěstí.

Zeman se ve školství vyzná, uznal Gazdík. Ale řešil s ním i covid
Foto: repro FB, tan
Popisek: Petr Gazdík v PSP

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí
„Já jsem po schůzce s panem prezidentem, my jsme se spolu bavili o vizích českého školství. Pan prezident byl velmi detailně informován jak o mém životopise, věděl, že učím na vysoké škole, že jsem byl radním pro školství Zlínského kraje a znal mou práci v této oblasti,“ prohlásil Gazdík na tiskové konferenci.

Se Zemanem se prý na půlhodinové debatě věnovali problémům současného českého školství a možnostem jejich řešení v budoucnu. „Diskutovali jsme více než půl hodinu o tom, jak ty problémy aktuální vnímám a kam chci ty čtyři roky školství směřovat. Pan prezident vyjádřil své názory a musím říct, že je hluboce orientován v otázkách školství, což mě velmi potěšilo. Na většině věcí jsme se shodli,“ byl spokojený Gazdík.

Konkrétní záležitosti, jako například financování školství prý neřešili. „Ale bavili jsme se třeba o technickém vzdělávání, o přílivu odborníků, o náročnosti školství, o změnách obsahu vzdělávání. Diskutovali jsme také o budoucí podobě maturitní zkoušky, nebo jaké obory by mělo do budoucna české školství preferovat a jak zabránit tomu, aby studenti nestudovali obory, ve kterých potom nenajdou uplatnění,“ vyjmenoval klíčová témata Gazdík.

Značný čas prý také zabrala debata o covidové situaci ve školství a zejména nefunkčnost trasování. „Samozřejmě jsme řešili také covidovou situaci a tu nefunkčnost zejména hygienických stanic, kdy ředitelé škol musí nahrazovat práci hygieny tím, že trasují. Mě velmi netěší, že jsem na školském výboru měl pravdu, když nám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Jarmila Rážová říkali, jak by mělo fungovat trasování v gesci krajských hygieniků a já jsem upozorňoval, že nevěřím tomu, že to bude fungovat. A ono to také nefunguje,“ posteskl si Gazdík.

„Stává se tak, že se hygiena ozve studentům a učitelům až v okamžiku, kdy se vracejí z karantény, na kterou je poslal ředitel školy. A to je značný prvek šíření epidemie a o tom jsme se s panem prezidentem bavili,“ dodal Gazdík, kterému prý prezident popřál do příštích čtyřech let hodně štěstí. „Říkal, že školství je náročná oblast a ukáže se, zda osvědčím, zda jsem odborník a zvládnu tu pozici,“ řekl Gazdík na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…