Zeman se veřejně vysmál ukrajinistům, kteří protestovali proti tomu, co řekl o Banderovi

08.01.2015 10:52

Otevřený dopis českých ukrajinistů prezidentu Zemanovi, ve kterém si stěžovali na jeho výroky na adresu této země a hanění Stepana Bandery, který je částí Ukrajinců vnímán jako hrdina, se dočkal odpovědi. Miloš Zeman napsal skupině rovněž otevřený dopis.

Zeman se veřejně vysmál ukrajinistům, kteří protestovali proti tomu, co řekl o Banderovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Ukrajinistům by prý chtěl položit dvě otázky. Obě se týkají rozkazu Stepana Bandery „Zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety“. Prezidenta by zajímalo, zda tento výrok znají a zda s ním souhlasí. Pokud odpoví záporně na první otázku, nejsou prý ukrajinisté, čili vědci zabývající se Ukrajinou. Pokud na druhou odpoví „ano“, není podle prezidenta o čem diskutovat.

Celý dopis ukrajinistů prezidentovi ZDE.

„Pro Vaši informaci bych chtěl uvést, že Stepan Bandera hodlal na Ukrajině vytvořit vazalský německý stát,“ píše dále ukrajinistům. Tento projekt měl podle Zemana podporovat Alfred Rosenberg, Hitlerův ministr pro okupovaná východní území. Adolf Hitler se však místo toho rozhodl, že úrodnou Ukrajinu po válce místo jejích obyvatel osídlí němečtí sedláci, a proto byl projekt obou pánů zrušen. Nebezpečného Banderu raději poslali do koncentračního tábora. „Něco podobného se ostatně stalo i na našem území v případě Jana Ryse Rozsévače, zakladatele Vlajky,“ dodává prezident.

Ke vztahu současné ukrajinské vlády k Banderovi Zeman podotýká, že prezident Juščenko, zvolený za „oranžové revoluce“, jej vyhlásil za národního hrdinu a dnes se podobný proces připravuje u Romana Šuchevyče, který se zapsal do dějin tím, že v roce 1941 nechal ve Lvově postřílet tisíce Židů. „Nemohu bohužel blahopřát Ukrajině k takovým národním hrdinům,“ lituje prezident, načež ukrajinistům popřál mnoho dalších úspěchů při jejich bádání.

Celý dopis prezidenta Zemana:

Vážení ukrajinisté,

obdržel jsem Váš dopis, v němž obhajujete Stepana Banderu.

Dovolte mi proto, abych Vám položil dvě otázky.

Za prvé, znáte Banderův výrok: „Zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety?“

Pokud neznáte, nejste ukrajinisté.

Pokud tento výrok znáte, souhlasíte s ním, nebo ne?

Pokud s ním souhlasíte, naše diskuze končí.

Pro Vaši informaci bych chtěl uvést, že Stepan Bandera hodlal na Ukrajině vytvořit vazalský německý stát. Měl v tom podporu Alfreda Rosenberga, ale protože Hitler se rozhodl, že Ukrajina bude výlučně po vítězné válce osídlena německými sedláky, tento projekt byl zrušen a Bandera byl poslán do koncentračního tábora. Něco podobného se ostatně stalo i na našem území v případě Jana Ryse Rozsévače, zakladatele Vlajky.

Dále bych Vás chtěl upozornit, že již prezident Juščenko vyhlásil Banderu za národního hrdinu, a že nyní se připravuje obdobné vyhlášení v případě pana Šuchevyče, který proslul tím, že v roce 1941 nechal ve Lvově postřílet tisíce Židů.

Nemohu bohužel blahopřát Ukrajině k takovým národním hrdinům.

Jsem rád, že jsem mohl doplnit Vaše informace a přeji Vám mnoho úspěchu ve Vaší práci.

S pozdravem

Miloš Zeman
prezident republiky


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…