Zeman se znovu pustil do šéfa BIS: Koudelka zamlčuje informace. Operaci nezvládl

03.01.2021 17:28

Novináři Respektu a Aktuálně.cz dostali možnost si přečíst prezidentovy výhrady k práci šéfa BIS Michala Koudelky. Ten podle Zemana porušuje zákon tím, že nepředává informace lidem, kterým je má předávat, a jiným lidem dává informace, které by zveřejňovat neměl.

Zeman se znovu pustil do šéfa BIS: Koudelka zamlčuje informace. Operaci nezvládl
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Prezident Miloš Zeman rok co rok odmítá do generálské hodnosti povýšit šéfa BIS Michala Koudelku. V roce 2020 prozradil, že má k dispozici informace, které předá vládě. Na základě těchto informací je prý přesvědčen, že by Koudelka už neměl stát v čele BIS.

Neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem,“ píše Zeman o Koudelkovi v materiálu, který se novinářům dostal do rukou.

Podle Hradu Koudelka na podzim 2019 mluvil o rozkrytí ruské kybernetické sítě, která měla být dílem ruské tajné služby FSB. Tím měl Koudelka podle Zemana ohrozit další vyšetřování.

To Koudelka odmítá. Na podzim 2019 veřejně promluvil o rozbití ruské hackerské sítě na území České republiky, odkud mohly být vedeny útoky na další země EU.

Další chybu údajně udělal v kauze ricin, ve které mohli být ohroženi na životě pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nebo starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Do Česka měl přicestovat agent právě se smrtelně nebezpečným jedem, který mohl použít kupříkladu proti Kolářovi.

Nakonec se ukázalo, že šlo o nepravdivou informaci, kterou vypustil jeden z pracovníků ruského velvyslanectví, aby poškodil svého kolegu.

„Operace nebyla zvládnuta profesionálně, pokud by BIS zareagovala včas, mohlo by dojít k vyřešení věci přímo na Letišti Václava Havla. Tato chyba poškodila dobré jméno České republiky v zahraničí,“ tvrdí Zeman.

Vláda Andreje Babiše (ANO) by měla těsně před koncem svého mandátu rozhodnout, zda bude Koudelka ve funkci šéfa BIS dál pokračovat, nebo bude nahrazen někým jiným.

Prezident České republiky do procesu výběru šéfa BIS nesmí podle zákona zasahovat, ale Miloš Zeman dává už celé roky najevo, co si o Michalu Koudelkovi myslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…