Zeman si to užívá, Hamáčka i Babiše si vodí, posmíval se Ivan Bartoš. A co říkali na odmítnutí Staňkovy demise jiní?

28.05.2019 22:13

Opozice se zlobí na prezidenta Zemana kvůli nepřijetí demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Podle ní porušuje Zeman ústavní zvyklosti. „Evidentně si ve vládní koalici příliš nerozumějí, prezident Zeman si to užívá a pana Babiše i Hamáčka si vodí,“ uvedl lídr Pirátů.

Zeman si to užívá, Hamáčka i Babiše si vodí, posmíval se Ivan Bartoš. A co říkali na odmítnutí Staňkovy demise jiní?
Foto: Archiv redakce
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD), ministr kultury

„Neodvoláním ministra Staňka prezident Zeman opět porušuje ústavní zvyklosti a očividně se revanšuje za odvolání ředitele Národní galerie,“ napsal na Twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil podle serveru Novinky.cz. Tomu přitakává i Martin Baxa (ODS), šéf sněmovního podvýboru pro kulturu. „Prezidentovo nepřijetí demise ministra Staňka je splátkou za jeho postup s ředitelem Národní galerie Fajtem. Tuto splátku ale bohužel zaplatí celá česká kultura, pokud zůstane jejím ministrem, neboť Antonín Staněk není schopen řešit hlavní problémy resortu,“ uvedl.

Není totiž tajemstvím, že Fajt má s prezidentem napjaté vztahy. Staněk ale Fajtovo odvolání zdůvodnil špatným hospodařením.

Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana bude nyní zásadní postup premiéra Andreje Babiše (ANO). Prezident demisi přijmout podle něj musí, pokud na tom bude trvat předseda vlády. Považuje to za další mocenský tah prezidenta.

Celá zpráva zde.

„Premiér Babiš už ale avizoval, že pokud bude prezident váhat, Staňkovo odvolání navrhne. Zeman už ale napsal Babišovi dopis, ve kterém navrhuje další postup,“ uvádí server Novinky.cz.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše počin prezidenta není žádným překvapením. Sociální demokracii tím také příliš nepomáhá. „Evidentně si ve vládní koalici příliš nerozumějí, prezident Zeman si to užívá a pana Babiše i Hamáčka si vodí,“ dodal lídr Pirátů.

I podle předsedy ODS je postup Zemana zarážející. „Přeji české kultuře, aby nový ministr zvládl svůj úřad lépe než jeho předchůdce a lépe, než ústavní činitelé zvládají jeho odchod,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…