Zeman si zavolal norskou velvyslankyni. Nelíbí se mu postup úřadů v případě "českých dětí"

05.02.2015 20:11

Prezident Miloš Zeman vyjádřil před norskou velvyslankyní nesouhlas s postupem norských úřadů při utajování dokumentů v případě chlapců Michalákových odebraných v Norsku. ČTK to dnes po schůzce prezidenta s velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman si zavolal norskou velvyslankyni. Nelíbí se mu postup úřadů v případě "českých dětí"
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

"Prezident republiky vyjádřil nesouhlas s postupem norských úřadů, které utajují dokumenty rozhodující pro posouzení celé záležitosti, a požádal velvyslankyni Norského království, aby ho průběžně informovala o postupu celého případu," uvedl Ovčáček.

Norské úřady odebraly českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy o pohlavním zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině. Matka chce syny vídat a dostat do péče.

Matka i synové Michalákovi mají české občanství. Vzhledem k tomu, že Česká republika není účastníkem řízení, dostávají tuzemské úřady informace pouze zprostředkovaně. O případu bratrů Michalákových už jednal i český Parlament, řešit se ho snaží česká diplomacie. S norskou velvyslankyní jednal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se obrátil i na norskou premiérku. Zeman se o situaci zajímal už v minulosti, v prosinci uvedl, že je připraven v případě potřeby se do případu osobně vložit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…