Zeman škodí ČR a celé EU. Rusku ta agrese neprojde. Tak pohovořil v ČT geopolitolog Romancov

12.05.2015 21:01

Prezident Ruské federace nejednal s českými prezidenty Milošem Zemanem a Václavem Klausem jako rovný s rovným. Tito politici mu sehrávají jen roli užitečných idiotů. Tak to alespoň vidí politický geograf Michael Romancov, který si v úterním Interview ČT24 kladl otázku, proč Zeman tolik poškozuje EU. A pokud jde o schůzku ministrů zahraničí Spojených států a Ruska, prý se dokázali shodnout možná tak na tom, že mají hezké počasí.

Zeman škodí ČR a celé EU. Rusku ta agrese neprojde. Tak pohovořil v ČT geopolitolog Romancov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Politický geograf Michael Romancov byl hostem úterního Interview ČT24. Věnoval se především dnešní schůzce ministrů zahraničí Spojených států a Ruska. „Já si umím představit, že tam byla příjemná atmosféra, ale to neznamená, že se pohledy obou zemí sblíží, na to mají mezi sebou moc rozporů. Možná si dokázali popovídat o tom, jaké máme hezké počasí, ale to je všechno,“ konstatoval Romancov.

V zájmu Západu ani Ruska není rozpoutání velké války

Rusko na vojenské přehlídce předvedlo nové zbraně, upoutalo na sebe pozornost a teď chce dál jednat se Západem. Otázkou je, zda na jednání přistoupí Západ, protože Rusko zatím mnoho nepředvedlo. „Rusko pošlapalo mezinárodní principy, já jsem přesvědčen, že mu to nesmí projít, a také mu to podle mého soudu neprojde,“ uvedl host. Ještě před anexí Krymu bylo Rusko předvídatelným partnerem na mezinárodní scéně, ale po okupaci Krymu se to změnilo. Rusové sice budou svou agresi obhajovat hrozícím útlakem ruského obyvatelstva na Krymu a budou se jako příkladu dovolávat Oděsy. Romancov uznává, že se v oděském Domě odborů odehrál masakr, ale naštěstí šlo o ojedinělý jev.

A pokud Rusko tvrdí, že muselo obsadit Krym, aby si tam námořní základnu neudělaly Spojené státy, tak si politický geograf klade otázku. „Proboha, co by tam NATO dělalo?“ V zájmu Ruska ani Západu není rozpoutání velké války, protože její dopady by přesáhly jakékoli důsledky obsazení Krymu.

Zklidnění situace sice měli pomoci minské dohody, ale ty jsou podle Romancova porušovány na obou stranách. Pomocnou ruku nabídl tak generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Host k tomu ovšem podotkl, že tento muž může udělat pouze to, k čemu má mandát od Rady bezpečnosti, což není mnoho, ale důležité je, že se jedná.

Pár slov padlo také ke zveřejněné zprávě zavražděného ruského liberálního politika, ze které vyplývá, že se ruští vojáci angažují ve válce na Ukrajině, což sice Kreml odmítá, ale existují pro to přesvědčivé důkazy.

Zeman a Klaus dělají Rusku jen užitečné idioty

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil i k návštěvě Miloše Zemana v Moskvě. „Já jsem přesvědčen, že Miloš Zeman škodí České republice... Ale ještě horší je, že škodí celé Evropské unii,“ posteskl si Romancov. Ruská média totiž hlásala, že do Moskvy konečně přijel politik, který jedná rozumně, když se názorově shoduje s postoji v Kremlu. „Německá kancléřka Angela Merkelová, která do Moskvy přijela později, mluvila úplně jinak,“ připomněl. Kladl si také otázku, proč se prezident vyjadřoval k možnému připojení Ruska k EU za dvacet let a tak podobně, když za zahraniční politiku naší země odpovídá vláda.

„Oba dva naši poslední prezidenti propadli pocitu, že v očích Moskvy něco znamenají, ale náš politik, který si myslí, že s ním Moskva jedná jako rovný s rovným, je pouze užitečný idiot,“ prohlásil Romancov v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…