Zeman skončil na ocasu, posmíval se Fendrych. USA chtějí „zemi Havla“, Pompeo to řekl jasně

14.08.2020 6:16

Komentátor Martin Fendrych se zaměřil na to, co znamená návštěva amerického ministra zahraničí v Česku v tomto týdnu. „Pompeo v Senátu citoval Havla, Babiš vypadal západně a Zeman skončil na ocasu,“ glosuje na serveru Aktuálně.cz dění Fendrych, podle nějž se ukázalo, že patříme z pohledu USA na Západ a stojí tam o nás.

Zeman skončil na ocasu, posmíval se Fendrych. USA chtějí „zemi Havla“, Pompeo to řekl jasně
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Spojené státy jsou jinde než před osmi lety. Trump postupuje tvrdě proti čínské technologické expanzi, speciálně proti firmě Huawei, kterou bezpečnostní služby považují za nástroj čínské rozvědky, jež je zase aktivním nástrojem čínské komunistické strany. „Ve stejném duchu mluvil Pompeo při debatě v Senátu. Komunistická Čína, její technologie a špionáž, dnes pro USA představuje riziko,“ píše Fendrych.

Pompeo mluvil o hrozbách od Komunistické strany Číny. Vidí je jako komplexnější problém než měření sil v době studené války. Proč? „Čína je se světem propletena ekonomicky, svou obchodní sílu využívá jako páku pro dosažení politických cílů. Trumpův ministr však vypíchl, že svobodná společnost má větší sílu a naději než autoritářský režim,“ dodává komentátor.

Američané podle Fendrycha zřejmě nechtějí, aby se „země Havla“ proměnila v „zemi Zemana“, tedy doménu Rusů a Číňanů. „Pravděpodobně pochopili, že je také v jejich zájmu, aby se nevracelo zpět rozdělení Evropy z doby studené války, aby vliv Putina (ale i komunisty Si Ťin-pchinga) v EU permanentně nesílil,“ dodává.

Po jednání s premiérem Babišem ministr Pompeo řekl, že Rusko i Čína se snaží zničit západní demokracie. Slíbil: „Jsme připraveni vám pomoci. Pokud vás chce někdo ohrožovat, budeme na vaší straně. Víme, že si vyberete demokracii.“ „Shoda s postojem BIS je zřejmá. Stejně tak je zřejmá neshoda s postoji Miloše Zemana a s jeho (neúspěšnou) ‚ekonomickou diplomacií‘,“ podotýká Fendrych.

Při restartu americko-českých vztahů nemohl chybět odkaz na Václava Havla, který se stal před 30 lety při návštěvě Kongresu USA symbolem obnoveného spojenectví. Havla citoval jak Vystrčil, tak – opakovaně – Pompeo. „Znělo to nadějně, když si uvědomíme, kdo dnes sedí na Hradě a jaká partička Miloše Zemana obklopuje. Pompeo Česko vyzval: Odolat hrozbám je velmi obtížné. Vyzývám vás, hajte svobodu a svrchovanost, za kterou jste bojovali v roce 1989.“

„Na cestě do Evropy byla Praha první Pompeovou zastávkou. Babiš vypadal zas jednou západně. Vystrčil ministrovi zahraničí USA pyšně představil Senát jako ‚nejdemokratičtější a nejsvobodnější instituci v zemi‘. Zemana Pompeo odsunul až na samý ocas své návštěvy. Začal s prozápadním Petříčkem, pokračoval s Babišem, pak navštívil havlovsky naladěný Senát. Až nakonec šel na Hrad, dorazil o třicet minut později a zůstal jen půl hodiny,“ shrnul komentátor.

A co jeho návštěva v Česku znamená? „Že Spojené státy mají o Evropu a Česko znovu zájem i v době trumpovské. A že my z pohledu USA patříme na Západ, stojí tam o nás. Kvůli demokracii i kvůli obchodům,“ uzavírá Fendrych svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…