Zeman to schválně protahuje a kličkuje, už teď je pozdě, rozpálil se v ČT Dienstbier

07.01.2014 21:08

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) by se v budoucí vládě měl stát ministrem pro lidská práva a do jeho působnosti by měla spadat také Legislativní rada vlády. Tedy pokud se ministrem skutečně stane. Není totiž žádným tajemstvím, že dlouhodobě vystupuje proti prezidentovi Miloši Zemanovi a ten opakovaně vzkázal, že má dobrou paměť. Nejen o svém vztahu s prezidentem promluvil Dienstbier v úterním Hyde parku České televize. Řeč byla i o počtu ministerstev, církevních restitucích nebo o hnutí ANO.

Zeman to schválně protahuje a kličkuje, už teď je pozdě, rozpálil se v ČT Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Keller byl kmotrem knihy kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

„Myslím si, že vznik nové vlády neprobíhá tak, jak by mohl. Už máme tři měsíce po volbách a prezident mohl premiéra jmenovat mnohem dříve... Já bych tady provedl takové srovnání. Současný premiér pan Rusnok byl jmenován okamžitě, přestože ve sněmovně neměl zajištěn ani jeden hlas a nebylo známo jméno žádného ministra,“ poznamenal senátor. „Dnes tu máme nově ustavenou Poslaneckou sněmovnu, existuje v ní provládní většina, ale premiéra pořád nemáme." A to podle Dienstbiera není dobře.

Pokud má prezident výhrady, ať je konečně řekne veřejně

Prezident by proto Sobotku měl jmenovat již v pátek, byť i to je již pozdě. „Není doopravdy důvod dál protahovat nelegitimní situaci se současnou Rusnokovou vládou, jestliže tady existuje sněmovní většina zvolená občany,“ zopakoval Dienstbier. Host pořadu v této souvislosti připomněl, že naše Ústava sice nepočítá s časovými lhůtami, ale předpokládá, že prezident bude jednat bez zbytečného odkladu.

Jakékoli osobní vztahy by prý při jmenování vlády neměly hrát žádnou roli. A pokud prezident má nějaké výhrady ke konkrétním kandidátům, měl by je pronést veřejně, aby se k nim mohli případně vyslovit dotyční nominanti, zatím se v Česku jen zbytečně spekuluje. Osobní antipatie přitom v českém ústavním systému nesmějí znamenat a neznamenají překážku ke jmenování vlády.

Pokud by docházelo k dalším odkladům, mohla by prý kompetenční žalobu ve sporu s prezidentem podat i Poslanecká sněmovna. Dienstbier se zde opírá o stanovisko senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, která tuto možnost nadnesla. Pokud by Ústavní soud rozhodl v neprospěch prezidenta, měl by se prezident verdiktu podvolit. Pokud by ani to neudělal, existuje i teoretická možnost zažalovat ho. Koalice prostě musí za všech okolností hájit ústavní pořádek ČR.

Obhajoba sedmnácti ministrů a koalice s ANO

Jeden z diváků chtěl od Dienstbiera slyšet, proč musíme mít hned sedmnáct ministrů. Senátor prohlásil, že jde o záležitost každé země. On sám by si prý uměl představit i větší počet ministerstev s jasněji vymezenou působností. Podstatné je, zda budou tato ministerstva pracovat efektivně. Konkrétně u koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL vyjadřuje víru v to, že vláda vydrží u moci po celé čtyři roky a prosadí důležité věci, ať už je to zákon o státní službě, vyšší valorizace penzí či zrušení druhého důchodového pilíře.

Přitom ještě v říjnu 2013 označoval případnou koalici s ANO za rizikovou a nestabilní. ANO je totiž koncipováno jako protestní hnutí a před volbami nebyl znám jeho program. Jistý stín pochybnosti má Dienstbier dodnes, protože ANO spojuje řadu rozdílných osobností a může tam dojít ke svárům. A přece Dienstbier doufá, že se ANO bude držet koaliční smlouvy a vláda vydrží.

Vláda navíc podle senátora neplánuje zvyšování daní za každou cenu. Pokud se koaliční sliby podaří splnit i bez toho, na zvýšení daní vůbec nemusí dojít. Sociální demokraté přitom před volbami o zvyšování daní mluvili velmi hlasitě. Teď spolu s Andrejem Babišem z hnutí ANO hovoří spíše o efektivnějším výběru daní.

Církevní restituce a noví ministři

V pořadu došlo také na problematiku církevních restitucí. Dienstbier věří, že se ČSSD pokusí změnit vyrovnání státu s církvemi, ale sociální demokraté neslibovali, že se tak stane s pomocí referenda. Jakékoli referendum totiž nedokáže zrušit platnost již podepsaných smluv. Existuje však také možnost, že vyrovnání je v rozporu s pravidly veřejné podpory.

„Já osobně považuji dojednané vyrovnání za nemravné a myslím si, že by samy církve neměly přijímat nic, co lze označit za nemravné,“ podotkl Dienstbier s tím, že věří ve vstřícný krok ze strany církevních hodnostářů.

Následně Dienstbier obhajoval nominaci radního Kraje Vysočina Petra Krčála na post ministra práce a sociálních věcí. Právě pro své zkušenosti z kraje je Krčál kandidátem dobrým. A pokud se někdo podivuje nad tím, že ČSSD nominovala takto „novou tvář“, tak podle Dienstbiera každý dělá něco poprvé. A každý by měl dostat šanci ukázat, co umí. To platí nejen v případě kandidátů ČSSD, ale v případě celé koalice.

Období „haškismu“ a lidská práva

Jeden z diváků chtěl také slyšet, zda v ČSSD skončilo rozdělení strany, tzv. období haškismu. Toto rozdělení se podle Dienstbiera podařilo překonat, ale na druhé straně považuje za normální, že se ve straně projevují různé názory, jinak by šlo o stranu mrtvou. Připomněl však také, že politici ČSSD, kteří sedí na více židlích - poslanců a hejtmanů - si musí do šesti měsíců od voleb vybrat. Pokud by tak neučinili, klesli by podle Dienstbiera v očích voličů.

V závěru se host pořadu vyjadřoval také k problematice lidských práv, konkrétně např. nadužívání vazby, o kterém v kauze někdejšího politika za ČSSD Davida Ratha hovořil Ústavní soud. Soudci by podle Dienstbiera měli více vážit, zda omezí práva člověka, který je z hlediska presumpce neviny člověkem, jenž se ničeho nedopustil.

V úplném závěru se pustil do kancléře prezidenta Vratislava Mynáře, který se podle něj podílel na nemravném vymáhání pohledávek pro DPP. Fakta k tomu si prý lze dohledat a Dienstbier by na ostrých slovech, která pronášel vůči prezidentu Zemanovi a Vratislavu Mynářovi již v prezidentské kampani, nic neměnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…