Zeman v BIS narazí. Vytáhli paragraf. Jakub Janda ohromil prodejem drog

01.12.2020 9:51

Prezident Zeman nemá právo žádat od BIS informace z živých kauz, ani o ruských, ani o jiných špionech. A Jakub Janda z think-tanku Bezpečnostní centra Evropské hodnoty udeřil. Zmínil prodej drog.

Zeman v BIS narazí. Vytáhli paragraf. Jakub Janda ohromil prodejem drog
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman během projevu dne 28. října 2020

Prezident Miloš Zeman podle Českého rozhlasu žádá po BIS informace z živých kauz o možných ruských špionech. Odborníci se shodují, že touto svou žádostí překročil limity dané zákonem. Zákon mu totiž dovoluje tajné službě zadávat úkoly, ale nikoli žádat informace z různých živých kauz.

„Taková žádost či úkol ze strany prezidenta je problematická z hlediska zákona o zpravodajských službách. Vedle vlády to je prezident (s vědomím vlády), kdo může zpravodajským službám ukládat úkoly. Tyto úkoly nicméně z hlediska zákona znamenají zadání zjistit určité informace v oboru působnosti té které služby. Informace o zdrojích, způsobu práce nebo osobách jednajících ve prospěch zpravodajské služby do této kategorie podle mého názoru nepatří,“ uvedl právník z Univerzity Karlovy Jan Kudrna s tím, že tajné služby mají podávat informace příslušným kontrolním orgánům, ale ty jasně stanovuje zákon a prezident republiky, ať je jím kdokoliv, k nim nepatří.

„Spekuluje se, že za nevraživostí mezi Hradem a BIS je aktivita kontrarozvědky směřovaná proti lidem v Zemanově okolí,“ doplnil k tématu deník.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí

Kudrna se také pozastavil nad tím, jak se informace o Zemanově dotazu směřovaném na BIS dostala ven. Pokud šlo o utajenou informaci, pak jejím vynesením na veřejnost někdo porušil zákon.

Podle úterních Lidových novin stojí v pozadí sporu mezi Zemanem a BIS otázka výstavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. BIS a další odborníci z bezpečnostní oblasti upozorňují, že by do tendru na dostavbu elektrárny neměly být vpuštěny ruské a čínské firmy. Prezident je naproti tomu přesvědčen, že tyto firmy vpuštěny být mají, protože širší výběr mezi uchazeči o zakázku vytvoří tlak na snížení ceny celého projektu.

Zeman proto podle listu chce projekt výstavby Dukovan ovlivnit ještě jako prezident a šéf BIS Michal Koudelka mu v tom překáží. „Zeman má seznam úkolů, jež hodlá do konce svého mandátu prosadit. Dukovany mezi nimi jsou. Koudelka mu tím překáží,“ řekl LN pod podmínkou anonymity ministr české vlády.

Prezident Koudelku již řadu let kritizuje a volá po jeho výměně.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček však odmítl, že by prezident Zeman měl nějaký seznam úkolů stran Dukovan, které by chtěl naplnit. Zdůraznil také, že Zeman dodržuje zákon.

Analytik Jakub Janda to však vidí jinak. Prý našel cestu, jak Zemanovi vyhovět a neprozradit citlivé informace.

Připomněl, že poradce prezidenta Martin Nejedlý jel jednat do Moskvy a to bez doprovodu českých diplomatů, což působí zvláštně. Mimo jiné proto, že se neví, o čem přesně Nejedlý vyjednával, zatímco jeho šéf žádá od BIS informace, které ale ze zákona nemusí dostávat.  

„V ten samý okamžik šéfporadce rezidenta Zemana vyjednává v Kremlu bez přítomnosti českých diplomatů o dalším postupu jak prosadit ruské ovládnutí stavby nové české jaderné elektrárny. Ten samý šéfporadce je Kremlu zavázán: když v roce 2016 dlužil desítky milionů korun, ruská firma to za něj bez problémů zaplatila. Ekvivalentem by bylo, kdyby si ministr vnitra napojený na drogové gangy vyžadoval detailní informace o probíhajícím trestním stíhání drogových gangů vedeném policií,“ poznamenal Janda.

Jakub Janda udeřil na prezidenta Zemana

Jakub Janda udeřil na prezidenta Zemana

Jakub Janda udeřil na prezidenta Zemana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …