Zeman v Kyjevě: Přivezl jsem k vám 140 českých podnikatelů

21.10.2013 13:54

Miloš Zeman se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Prezidenti spolu jednali o možnostech ekonomické spolupráce, která má podle nich velký potenciál. Řeč byla také o možném získání domu pro české velvyslanectví, ve kterém v roce 1917 sídlil T. G. Masaryk.

Zeman v Kyjevě: Přivezl jsem k vám 140 českých podnikatelů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezidenti Viktor Janukovyč a Miloš Zeman

Již během pondělní snídaně s českými podnikateli prezident Zeman prozradil, že s prezidentem probere některé problémy, které provází česko-ukrajinskou ekonomickou spolupráci, a to nesplácení některých závazků. To později Miloš Zeman potvrdil i na tiskové konferenci s Viktorem Janukovyčem.

Obě hlavy států spolu také jednali o chystaném podpisu asociační smlouvy Evropské unie s Ukrajinou. V tomto úsilí česká strana Ukrajinu podporuje, jde o dlouhodobý postoj naší zahraniční politiky. Prezident Janukovyč také po setkání se Zemanem uvedl, že debatovali i o liberalizaci vízové povinnosti ukrajinských občanů v Česku.

Zeman: Přivezl jsem 140 podnikatelů

Dnešní jednání se týkalo mnoha otázek vzájemných vztahů mezi Ukrajinou a Českou republikou a také spolupráce obou států v rámci mezinárodních organizací.

Miloš Zeman ve svém vystoupení před českými a ukrajinskými novináři v úvodu zdůraznil svoji početnou podnikatelskou delegaci. „Přivezl jsem s sebou delegaci zhruba sto čtyřiceti českých podnikatelů a byla zahájena jednání, kterých se na ukrajinské straně zúčastní zhruba dvě stě podnikatelů. Sám tento počet svědčí o zájmu obou stran na konkrétních projektech. Ať už jde o dopravu, energetiku, strojírenství nebo poštovní služby a doslova desítky dalších konkrétních akcí,“ sdělil prezident Zeman.

Po jednání prezidentů také došlo k podpisu několika bilaterálních smluv, třeba dohody o zamezení dvojímu zdanění či péče o válečné hroby.

Budeme usilovat o historickou budovu, v níž sídlil Masaryk

Důležitou otázkou byla debata o případném novém sídle českého velvyslanectví v Kyjevě. „Zatímco Ukrajina má v Praze vlastní velvyslanectví, Česká republika je dosud v Kyjevě v pronájmu a my bychom velmi uvítali, kdybychom mohli do vlastnictví získat historickou budovu Národní rady, v níž v roce 1917 pobýval první prezident ČSR Tomáš Garrigue Masaryk,“ zmínil prezident Miloš Zeman.

K tomu by mohlo dojít na základě vyrovnání ukrajinského dluhu vůči České republice. Převedení zmíněného domu do vlastnictví Česka by tento dluh významně snížilo. Tak alespoň zní návrh české strany.

Miloš Zeman pozval ukrajinského prezidenta do Česka

Zeman je na pracovní návštěvě Ukrajiny na opakované osobní pozvání Viktora Janukovyče. „Dovolte mi, abych pozval pana prezidenta Janukovyče na oficiální návštěvu do České republiky,“ opětoval Miloš Zeman pozvání.

Během dotazů novinářů padla otázka také na aktuálně probíraný osud odsouzené expremiérky Julije Tymošenkové, která by se v rámci svého výkonu trestu mohla odebrat na léčení do Německa. I tomu prezidenti Česka a Ukrajiny během svého jednání věnovali čas.

„Domnívám se, že předčasná medializace by tomu spíš uškodila, než prospěla. Nicméně abych jako bývalý prognostik odpověděl na otázku, chtěl bych říci, že pravděpodobnost (odcestování do Německa – pozn. red.) se pohybuje se stoprocentní jistotou od nuly do sta procent."

Obědval s premiérem a prohlédne si klášterní komplex

Během svého dopoledního programu položil prezident Zeman při slavnostním ceremoniálu věnec k hrobu neznámého vojína na kyjevském náměstí Slávy.

Český prezident také poobědval s ukrajinským premiérem Mykolou Azarovem, prohlédne si klášterní komplex Kyjevo-Pečerská Lávra a spolu se svým ukrajinským protějškem se zúčastní podnikatelského semináře. V úterý ráno Miloš Zeman s delegací odcestuje do ukrajinského Doněcku na jihovýchodě země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…