Zeman v Moskvě provede něco, co se tam líbit nebude. Přijde trest? uvažuje Romancov

08.05.2015 11:04

Politolog Michael Romancov v rozhovoru pro server HlídacíPes.org pochválil Miloše Zemana za to, jak se vyvlékl z chystané přehlídky na Rudém náměstí. Zarazilo ho však, že se český prezident chystá složit hold nejen rudoarmějcům, ale také padlým Vlasovcům, tedy Rusům, kteří bojovali ve službách nacistického Německa proti Sovětskému svazu. Je to věc, která do dějin patří, Rusové se s ní dodnes nevyrovnali a hrozí kvůli tomu dokonce sankcemi.

Zeman v Moskvě provede něco, co se tam líbit nebude. Přijde trest? uvažuje Romancov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Ten výrok přišel přesně v době, kdy se v horní komoře ruského parlamentu objevil návrh zákona, že na všechny, kdo by v Evropě i mimo ni legitimizovali nacismus či fašismus, mají být uvaleny sankce. Jak vůči jednotlivcům, tak vůči zemím. Rusko není schopné a ochotné se vyrovnat se svou historií a Vlasovci jsou nadále chápáni jako nacisté… Jakým způsobem bude tohle Miloš Zeman řešit, to by mě docela zajímalo,“ prohlásil Romancov.

Obratem ovšem dodává, že se český prezident zřejmě protiútoku z Moskvy bát nemusí, protože je jedním z mála západních politiků, kteří projevují vstřícnost vůči Rusku. Politický geograf také prohlásil, že je třeba udržovat kontakty s ruským prezidentem, neboť Rusko je silně centralistický stát a bez kontaktu s Putinem by diplomatické styky Západu a Ruské federace ochladly příliš. Platí to i navzdory tomu, že Putin nepochybně nese hlavní vinu v přiživování konfliktu na Ukrajině.

V závěru rozhovoru si posteskl nad tím, jak se Česká republika chová k Volyňským Čechům. Pomáhat jim je podle Romancova správné, ale považoval by za lepší, kdyby se později na Ukrajinu vrátili, možná v podobě nové politické elity, což by mohlo v budoucnosti posílit česko-ukrajinské vztahy. „Místo toho my si je vezmeme sem. Takže místo toho, aby se Česko snažilo v pozitivním slova smyslu expandovat, ekonomicky, hodnotově, tak stahujeme zbytky Čechů sem k nám. To je věc, které naprosto nerozumím,“ uzavřel rozhovor.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…